Нафтогаз України постачатиме газ усім споживачам, яким відмовлять регіональні газові компанії

17:37 18 січня 2021 р.

Фото до новини

Якщо облгаззбути відмовляться постачати газ за ціною кубометра 6,99 грн, то ГК “Нафтогаз України” як постачальник останньої надії прийме абонентів до себе.

Про це в інтерв'ю Інтерфакс-Україна сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише DailyLviv.

"У нас вільний ринок газу, зокрема для побутових споживачів, тому ціна формується ринком. Будь-який ринок у будь-якій країні має сезонність: влітку газ дешевий, тому що зменшується споживання , а взимку – дорожчає, тому що попит зростає. Ми стоїмо на засадах того, що у нас діє ринок газу, ми не відступимо від цього. Ми не повернемся до механізмів, коли на державну компанію покладався соціальний обов’язок відпускати газ для побутових споживачів за заниженою неринковою ціною і встановлювався державою якийсь тариф. Це було несправедливо і мало високі корупційні ризики", - наголосив Денис Шмигаль. 

Однак прем'єр-міністр зауважив, на жаль, що ринок природного газу в Україні досить молодий і не є зовсім збалансованим та має певні перекоси. Зокрема, є великі компанії, які мають монопольне становище в окремих областях. 

- Це регіональні газові компанії, яким належить 88% ринку газопостачання для побутових споживачів, - каже Денис Шмигаль. - Тому відбувся перекіс цін, коли державна компанія НАК “Нафтогаз” продає в одній з областей газ для побутових споживачів в січні по 7 грн 22 коп., а є області, де ціна складає більше 10 грн. Відповідно, якщо зі зростанням ціни газу на біржах, зокрема, на українській, в січні з дуже високими форвардними контрактами на лютий нічого не робити, то ціна для споживачів буде занадто високою. За таку ціну вони не готові платити. Через це, навіть у ринкових механізмах, передбачається втручання держави, для того щоб захистити побутового споживача. Звичайно, може бути продукт монетарної субсидії, щоб захистити вразливих споживачів, але це продукт довгий, він потребує часу, реєстрації, визначення правильних параметрів отримувачів. Цей продукт, на жаль, на ринку, в якому є компанії, які мають домінуюче становище, може спрацювати неправильно. Може виникнути ситуація, коли держава субсидією буде оплачувати завищену ціну тому, хто зловживає.

Прем'єр-міністр пояснив, як правильно розуміти ціну 6,99 грн за кубометр. 

- ...Держава прийняла рішення запровадити верхній прайс-кеп. Не регулювання, не ПСО, не встановлення тарифів – держава зафіксувала, що можна торгувати в цих умовах по ціні не вищій за 6,99 грн за куб. м. Якщо ціна на ринках почне падати, то в цих рамках вона може вільно рухатися. Зауважу, що 6,99 грн за куб. м. – це найнижча ціна на українській біржі станом на січень. Ми будемо приймати постанову, в якій зафіксуємо лютий-березень, а в разі необхідності ми це або продовжимо до кінця опалювального сезону чи кінця карантину, або ціни підуть донизу, у зв’язку з сезонним фактором у березні, і державне регулювання на цьому фактично завершиться, ми скасуємо верхній прайс-кеп.

Денис Шмигаль впевнений, що під час перемовин з МВФ вдалося переконати наших партнерів, що такі заходи є тимчасовими і необхідними. На черзі схвалення з боку МВФ заміни місячного продукту на опцію річного продукту.

- Хочу звернути увагу, що у нас є дві опції, - акцентував Денис Шмигаль. - Зокрема, місячний продукт за замовченням, коли ми не знаємо, яка ціна нас чекатиме в наступному місяці. Цей продукт виявився не дуже зручним для молодого українського ринку, де споживачі звикли до фіксованого тарифу. Тому зараз будемо говорити з МВФ, щоб зробити за замовченням опцію річного продукту. Ці аргументи також сприйняті Фондом. З ними також спілкувався “Нафтогаз” і запевнив, що жодного покладання спеціальних обов’язків не відбувається, і неринкових механізмів ми не використовуємо. Тому вважаю нашу співпрацю абсолютно конструктивною. Звичайно, вони будуть очікувати виходу кінцевого документу, щоб переконатися, що ми дійсно не повертаємося до тарифного регулювання. Я впевнений, що місія МВФ завершить свою роботу в Україні, і ми будемо рухатися з ними далі так, як і запланували.

Ніхто не платитиме більше, ніж 6,99 грн за кубометр - субсидії залишаються у повному обсязі

Ринок природного газу в Україні не скасують: ціна 6,99 грн - тимчасове коригування тарифу

П'ять способів перешкодити споживачам газу перейти до нового постачальника

Верховна Рада має обмежити тариф на транспортування газу не більше 1,79 грн за кубометр, - прем'єр-міністр

Чотири тисячі клієнтів Львівгаз збуту платять взимку за кубометр газу 4,49 – 5,49 грн

З 1 квітня газопостачання Нафтогаз України можна буде оформити майже у кожному населеному пункті

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів