"Газпром" вимагатиме передоплату від "Нафтогазу України"

21:20 29 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: operkor.wordpress.com

"Нафтогаз України" порушив графік платежів, і після майже місячного протермінування російський "Газпром" стоїть перед вибором, чи переводити Україну на 100-відсоткову передоплату, як це передбачено умовами контракту від 2009 року.

"У нас є така можливість (перейти на передоплату - ІФ) за контрактом зробити це негайно, тому сьогодні, мабуть, от Олексій Борисович (Міллер - ІФ) буде в офісі, ми будемо цю тему розглядати", - сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв
журналістам у вівторок.

Відповідаючи на запитання про те, чи може позначитися криза неплатежів за газ Україною на транзит газу до Європи, О.Медведєв повідомив , що він наразі не отримав всієї інформації, пов'язаної з ситуацією.

"Але очевидно, що Україна не виконує своїх зобов'язань з оплати газу. Була надано їм фінансову допомогу у вигляді передоплати транзиту, і відстрочка платежу ($882 млн - ІФ) було надано до 1 жовтня, і було спеціальне постачання 5 млрд кубометрів газу за
спеціальною ціною. І, незважаючи на всі ці екстраординарні заходи, ми платіж за серпневий газ досі не отримали", - сказав О.Медведєв.

Про це сьогодні повідомив Інтерфакс-Україна.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівлі газу, досі вони не увінчалися успіхом, нагадує РБК-Україна. У 2012 році Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, в цьому році можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від Росії Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівлі газу в Азербайджану і Туркменії.

Раніше офіційні особи в українському уряді повідомляли, що в наступному році Україна закупить не більше 18 млрд куб. м газу.

Також прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що Україна продовжить скорочувати імпорт російського газу, а в перспективі взагалі не стане купувати його, якщо чинні контракти не буде переглянуто.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів