У Львові готують основу для нової дороги між Знесінням і Голоском: кого знесуть

18:20 27 грудня 2021 р.

Фото до новини

Чи буде легше доїхати з Брюховичів до Львова, якщо на його північній околиці з'явиться ще одна дорога?

Погляньте на карту цієї частини Львова. Чого їй бракує насамперед для розвитку цієї території? Багато є таких львів'ян, які  скажуть: треба ще однієї доброї дороги. Такої, наприклад, що з'єднає район вулиць Щурата-Миколайчука-Орлика з вулицями Варшавською і Замарстинівською. Вона може бути прямою, кривою, але все ж потрібна.

Мудрі містобудівники мали би про неї подбати хоча би 50 років тому. Але їх було мало, тому замість прокладання сучасної дороги на цій території поставали, як могли, садиби, городи, дачі і всілякі інші промислово-торгові об'єкти. 

Сьогодні є вже розумні забудовники, які усвідомлюють, що без ще однієї транспортної розв'язки у цьому районі їм не вдасться споруджувати один біля одного свої висотні житлові комплекси і успішно продавати квартири львівської мрії. Моральними і матеріальними соратниками цих забудовників є мерія Львова. Міська влада згадала про ще радянські плани з прокладання тут дороги, підвішує над головами забудовників дамоклів меч законності їхніх осель і створює робочу групу для згладжування майбутніх конфліктів з мешканцями. Вочевидь, і для того, щоб у майбутньому, прийнявши історичне рішення про дорогобуд, викупити землю і споруди якомога дешевше. Та хепі-енду не буде - він у такому Бермудському трикутнику щезання комунальної землі і майна, який нині у Львові, просто неможливий. 

Ексдепутат Львівської міської ради і громадський активіст, який увійшов до складу створеної ЛМР у жовтні цього року робочої групи для облаштування сприятливих умов проживання у районі вул. І. Миколайчука та вул. В. Щурата Роман Іванців пише нещодавно у фейсбуці тривожний пост.   

"У мікрорайоні Щурата зараз є: 

- 36 багатоквартирних будинків, з яких 16 - це 5-поверхові будівлі; 

- переповнена дітьми школа N97; 

- один дошкільний заклад N14, який навіть близько не покриває потреб мікрорайону; 

- постійно протягом всього дня закоркований виїзд із мікрорайону, що проходить вздовж лікарні швидкої допомоги... 

І в цій ситуації Львівською міською радою та її виконавчим комітетом приймаються рішення, що вже дають можливість збудувати додатково мінімум 57(!) нових багатоповерхівок.Більше того, процес прийняття нових рішень для такого будівництва продовжується!" 

Далі Роман Іванців перелічує низку запланованих до спорудження великих об'єктів, які, як ніж у масло, проходять через схвалення міськими депутатами і перетворюють цей район інфраструктурно у Новий Сихів тридцятирічної давності: "На першому засіданні цієї робочої групи ми домовились, що місто не буде приймати будь-яких рішень щодо багатоповерхового будівництва у мікрорайоні до напрацювання висновків робочої групи. Останнє засідання цієї робочої групи відбулось 3 грудня. За результатами тієї зустрічі управління архітектури на чергову зустріч робочої групи мало б підготувати свій розрахунок кількості житла, яке мало б бути збудованим у мікрорайоні згідно з існуючими рішеннями. Наступне засідання було заплановане на 14 грудня, однак з ініціативи управління архітектури це засідання перенесене на невизначену дату"...

Нагадаємо, що заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач ще у вересні цього року пообіцяв у своєму блозі на ZAXID.NET: "На порядку денному питання облаштування ще кількох в’їздів-виїздів у мікрорайон. Це логічно, адже якщо район буде розбудовуватись, то треба про це думати. Опрацьовуємо два питання – влаштування виїзду з боку, через вулицю Очеретяну. Ще одна перспективна ідея – зробити виїзд з вулиці Пилипа Орлика в межах червоних ліній до перехрестку із Замарстинівською, там, де поворот на Брюховичі. ...Підсумовуючи, хочу сказати: район Орлика – Миколайчука, хочемо ми того чи ні, але буде розбудовуватись. Як? Докладу зусиль, щоб якісно й з майбутнім комфортом для мешканців. Готовий до дискусій, зауважень і навіть до конструктивних суперечок. Але не на рівні емоцій, а переконливих аргументів".

Нехай читач вирішує, до емоцій чи аргументів зарахувати допис Христини Ткач, мешканки 3-го Топольного провулку, який вона надіслала Dailylviv.com:"Ми, мешканці мікрорайону Голоско, а точніше шести Топольних провулків, вул. Гордієнка, вул. Топольна, вул. Замарстинівська, вже десятки років після операції «Вісла» були примусово переселені на цю територію, де зараз проживає вже 3-4 покоління. Залишивши все нажите майно з діда-прадіда на території теперішньої Польщі, нашим прадідам дали малі, непридатні для життя будиночки та приміщення і по кусочку землі. Наші родини обжили ці ділянки, розбудували, створили благоустрій, виростили сад, також за свої кошти проводили газ, воду до своїх домівок і т.д., а в 60-х роках радянська влада по наших домівках промалювала червоні лінії, які внесла в генплан міста, як військову стратегічну дорогу. Ця дорога вела на танковий полігон, якого вже давно немає. З роками постійно генплан коректували, домальовуючи мости та тунелі по наших будинках та земельних ділянках. На даний час цей генплан є лише історією і не більше, оскільки довкола наших будинків збудовані багатоповерхівки, приватні мийки, автозаправка, приватні будинки і т.д. Мешканці цього немалого району за роки проживання розбудували і облаштували благоустрій своїх територій, вклавши багато праці, свого часу, здоров‘я та коштів в надії на краще подальше життя після здобуття Незалежності України.

Минали роки і кожна влада годувала нас обіцянками, зокрема остання зустріч з нашим мером п. Садовим, який на зустрічі з громадою, перед виборами, прибувши на наше «проблемне місце», також пообіцяв вирішити наше наболіле питання. Сам п. Садовий нам підтвердив: «Дорога, яка є промальована в генплані, є абсурдною і безглуздою та ще й з таким складним рельєфом. Їй тут ніколи не бути. Це неможливо». Цими словами він дав нам нову надію на здійснення нашої мети і реалізації нашої десятирічної проблеми. Все би було добре, якби ми не почули 24 грудня на засіданні виконкому Львівської міської ради, де наш мер вислуховує невідомого, нашій громаді, громадського активіста п. Іванціва Романа, не розуміємо, чиї інтереси представляє ця особа, де обговорюється пропозиція прокладання дороги знову ж таки, по наших домівках. Запропонована дорога проблем заторів ніяк не вирішить. На даний час затори з вул. Замарстинівської до ліцею №81, що на вул. Мазепи, такі, що мешканці Топольних провулків не можуть виїхати на Топольну, з Брюховичів від повороту Голосківського кладовища до Т-образного перехрестя на Замарстинівській, також із Замарстинівської до Варшавської, із Замарстинівської до Мазепи, із Замарстинівської до Липинського, попри храм Святого Йосафата, із Замарстинівської і Варшавської до кільця, що на проспекті Чорновола. То невже така бажана, новозапланована дорога буде розв’язкою чи порятунком, якщо вона додатково впреться в затор, який вже існує.   

Зрозумійте, дорога по наших домівках не вирішить питання заторів. Так само говорив нам п. Садовий А.І., коли приїжджав до нас на зустріч. То ж ми не збираємось змирюватись з черговим переселенням, або жити в постійному очікуванні скасування червоних ліній, для того, щоб ми могли приватизувати своє майно, яке належить нам з діда-прадіда і узаконити свою власність. Ми вважаємо, що прокладати дорогу по наших оселях - це аморально і неприпустимо".

У коментарях під блогом Любомира Зубача львів'яни пишуть: 

Галина Бущак. Чому в робочій групі немає представників садівничих кооперативів, які є в районі Збоїща-Голоско? Це добре, що район Орлика-Миколайчука будуть розбудовувати, але інтереси власників земельних ділянок хтось врахує при розробленні детальних планів цих територій? Чи, як завжди, все зведеться до вилучення під суспільну потребу?

Олександр Семочко: "Спочатку інфраструктура, а вже потім дозволи і новобудови. Чиновницьким словам віри немає! Лише після втілення доріг, садків, можна видавати дозволи, а не навпаки!"

Віталій Сергійчук: "Чому об'єкти інфраструктури тільки плануються, а дозволи на будівництво видаються вже?!"

Ірина Огірко: "Прошу показати перспективний план розвитку району, а саме місце розташування школи та дошкільного закладу державного. Показники виконання цього плану, щоб потім не було багатоквартирних будинків набудували, а інфраструктури жодної.

Покажіть ваші аргументи, а не просто обіцянки.

Підголоско, не одноразово перекривали мешканці дорогу, поки ви вийшли на якийсь діалог".

А ось промовисті коментарі з ФБ:

Тетяна Шевчук: "Чогось я думаю, що питання зовсім не у облаштуванні виїзду до (вулиці) Орлика. Питання у зелених територіях (поки що зелених) біля Топольних провулків. Які потроху теж викуповуватимуть. Готуються дороги для нових кварталів. Буде як у нас - ще кільканадцять будівників".

Валентина Миронівна: "Збудують нову дорогу, щоб забудовникам було легше будувати будинки попри неї".

Депутат ЛМР розповів, як міська влада відлякує інвесторів і хто відповідає за транспортні затори у Львові

Експерт спрогнозував, скільки часу потрібно, щоб звільнити Львів від корків.

Як звільнити Львів від корків: рішення фахівців

В ЛОДА розповіли про будівництво доріг, які частково розвантажать Львів від заїжджого транспорту.

Нижче подаємо для громадського і експертного обговорення варіанти майбутньої дороги за версією ЛМР:

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів