Будівельна афера біля Львова: 40 будинків у Басівці не матимуть централізованого водопостачання і водовідведення

22:38 30 серпня 2021 р.

Фото до новини

Заступник мера Львова розкритикував так зване "сучасне європейське містечко у Львові" як грандіозний обман забудовників.

Про це він повідомив на своїй публічній сторінці заступника міського голови Львова з питань містобудування, народного депутата ВРУ 8-го скликання, пише Dailylviv.com.

"У мене шок! Нова будівельна афера? - написав Любомир Зубач у Фейсбуці. - «Сучасне європейське містечко у Львові». На 87 га! – так рекламує свій проект на різних сайтах один із забудовників. 

Межі мого обурення немає меж і зараз поясню чому. Маніпуляцій і відвертої неправди у рекламі більш ніж досить. І все оце, на мою думку, просто афера і обман покупців. При чому людей обманюють, прикриваючись іменем Львова. 

Про що мова. 

Село Басівка, яке так прагнули у своє ОТГ Сокільники. І тепер очевидно чому. Бо скоро там, фактично на львівській кільцевій, з’являться: 250 тисяч новозбудованих квадратних метрів, з них, очевидно, переважна більшість – житло, а це 40 будинків і до 6 тисяч нових мешканців зі своїми авто. 

Та у чому ж проблема і до чого тут Львів?

Насамперед про «містечко у Львові». 

Коли вперше побачив цю рекламу, то оторопів – де ж це будують у Львові на величезній території – 87 га! – а я про це ні слухом, ні духом. Та виявилось, рекламований ЖК буде не у Львові, і навіть не у Львівській ОТГ. А в селі Басівка, яке у складі Сокільницької громади – так, саме тієї, яка не хотіла до Львова, бо «Львів усе забудує». А виявляється, он воно як. 

А тепер про те, чого то раптом я розхвилювався. І не думайте, що заздрю. Мене хвилюють відповіді на певні практичні речі:

А куди оці всі майбутні 40 будинків будуть під’єднуватися зі своїми комунікаціями – мова про каналізацію, наприклад. Бо ж у рекламі забудовник обіцяє запустити свою електричку з Басівки до Львова, а от про власні очисні – ні слова. Про сокільницькі очисні, вибачте, я теж не чув.

Отже, цей ЖК не має централізованого водопостачання, не має централізованого водовідведення і в найближчому майбутньому не буде його мати. Не вірте у протилежне – це відвертий обман.

Далі, навіть якщо суто теоретично забудовник збудує там, окрім житла, школи і 12 дитсадків (це ще питання – коли і чи не забудуть про них), то на роботу приблизно 6 тисяч мешканців цих будинків куди поїдуть? Очевидно, до Львова. Сумніваюсь, що Басівка чи Сокільники їх усіх працевлаштують. 

Забудовник це все прекрасно знає, в іншому разі не починав би реклами про «містечко у Львові» і не обіцяв би «20 хвилин до центру Львова». Нової дорожньої інфраструктури не буде! А, забув про ефемерну електричку…

Чисто теоретично. Якщо у Басівці таки постануть усі ці 40 будинків, то в’їзди у Львів просто будуть заблоковані. І мені зовсім невідомо про наміри і пропозиції очільників Сокільницької ОТГ, як вони збираються цю проблему вирішувати. Припускаю, що ніяк.

Ну і зовсім аферистська обіцянка – «за 4-6 років ця приміська локація перетвориться в комфортабельній спальний район міста». А з якого це дива така впевненість? Може, це обіцянка, що Сокільники невдовзі приєднаються до Львівської ОТГ? 

І на кінець хочу звернутися до всіх затятих у час виборів противників львівської агломерації. Цей кейс – прекрасний приклад, чому ця агломерація була потрібна. 

«Львів забудує всі довколишні села», - цей міф розганяли перед виборами. Минає 8-й місяць, відколи Львів приєднав 10 громад. І у жодній ще не анонсовано масштабного будівництва і не плануємо такого навіть погоджувати. Навпаки – розгрібаємо те, що накрутили попередні сільські очільники. Чого тільки варта афера із гаражними кооперативами у Рясне-Руській.  

Агломерація – це спільне планування, узгоджений розвиток інфраструктури, забезпечення комунікацій. А ще – запобіжник для отаких будівельних афер, які принесуть тільки хаос і суцільний дискомфорт для людей".

Любомир Зубач не написав лише про замовника цього будівництва у Басівці - ТОВ ЖК "Парк сайд". Його засновниками і кінцевими бенефіціарами, за даними YouControl, є Сергій та Алла Напраснікови з Донецька. Сергій Напрасніков також є засновником ТОВ ЖК Грінвуд.

Загалом у Львові ексголова фракції Партії регіонів у Донецькій облраді, близький до олігарха Ріната Ахметова, має 6 підприємств. Решту - в Києві і Донецьку.

До слова, ще у 2016 році Zaxid.net писав про те, що одна з компаній Напраснікових у Львові на місці будинку ХІХ ст. на вул. Шевченка, 80 зводить каскад багатоповерхівок замість передбаченого «офісно-торгового комплексу з готельними номерами». За словами в.о. директора департаменту містобудування Львівської міськради Сергія Коровайника, така зміна призначення ділянки не була порушенням законодавства. П'ять років тому Любомир Зубач не обурювався...

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів