У листопаді на росії відбулося не менше 73 облав на призовників

12:37 6 грудня 2023 р.

Фото до новини

Повістки роздавали у вишах, гуртожитках, у транспорті, на робочих та в громадських місцях. Військкоматівці все частіше змушують спійманих призовників одразу підписати контракт, а в деяких випадках самі ставлять підписи за них.

Про це пише DailyLviv.com з посиланням на опозиційні російські пабліки. У листопаді на росії відбулося не менше 73 облав на призовників. Повістки роздавали у вишах, гуртожитках, у транспорті, на робочих та в громадських місцях, розповів «Сірєнє» представник правозахисної організації «Ідітє лєсом!» Іван Чувіляєв. 

За словами правозахисника, облави практикують у великих містах, де багато хто живе без реєстрації і не приписується до військкоматів. Він також зазначив, що все частіше проводять облави на мігрантів — людей забирали, наприклад, з мечетей або офісів Wildberries. При цьому через ізольованість мігрантських спільнот інформація про такі облави може не доходити до ЗМІ і правозахисниць.

Крім того, за словами Чувіляєва, співробітники військкоматів все частіше змушують спійманих призовників одразу підписати контракт, а в деяких випадках самі ставлять підписи за нього. Права призовників, доставлених до військкомату, найчастіше порушують. Часом військкомати викрадають людей, які прийшли в установу для проходження медкомісії, маючи при цьому відстрочку з навчання. Чувілєв зауважив, що цієї осені багато вишів масово нібито забули надіслати до військкоматів списки студентів для отримання відстрочки.

Крім цього, військкомати часто не приймають у призовників документи про стан здоров'я. В армію також почали забирати студентів-очників, які взяли академічні відпустки. Хоча відстрочки у них залишаються, повернути хлопців додому майже неможливо — особливо після облав та відправлення у війська «одним днем», кажуть юристи. Не зважаючи на незаконність дій військкомату змінити ситуацію майже неможливо.

Все більше випадків, коли людей годинами утримують, закривши у військкоматі. У деяких молодих людей силовики відбирають паспорти та телефони — зв'язок із ними з'являється у близьких лише коли ті вже опиняються у військовій частині. 

А правозахисники нагадують, що якщо хтось був насильно доставлений у військкомат, підписав повістку або навіть був вивезений у розподільчий пункт, він все ще можете наполягати на дотриманні своїх прав і оскаржувати законність дій військкомату.

Як правило, якщо людина вже потрапила до військової частини, повернути її вкрай складно. На судові розгляди може піти до пів року, ввесь цей час людина перебуватиме в армії. Проте треба заперечувати рішення призовної комісії у суді через довірених осіб, не давати присягу. Молода людина може намагатися комісуватися, пройшовши військово-лікарську комісію та скаржачись на захворювання, наприклад, на гострий психічний стан, що виник на тлі стресу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів