У квітні відділи соціального захисту Львова прийняли 11051 заяву про призначення житлових субсидій

16:46 29 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, загалом відділи соціального захисту нашого міста прийняли у квітні заяви щодо надання різних видів допомог від 13153 осіб.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 29 квітня, «Щоденному Львову»:

«Львів’яни вже отримали разом із квитанціями про оплату житлово-комунальних послуг бланки заяви про призначення житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії за спрощеним порядком (діє з 1 травня 2015 року). Тепер мешканці активно звертаються у відділи соціального захисту за консультаціями та роз’ясненнями.

У квітні відділи соціального захисту прийняли заяви від 13 153 осіб щодо надання різних видів допомог. Найчастіше мешканці Львова звертаються з питання призначення субсидії.

Працівники відділів у квітні прийняли вже понад 11 тисяч заяв про призначення субсидії, з них майже 7,5 тисячі звернулось з питання призначення субсидії за новими спрощеними умовами. 

Рішення по таких заявах прийматиметься у травні. Кількість звернень за субсидіями у квітні майже у 3,5 рази більша, ніж у попередньому місяці (в березні працівники прийняли 3237 заяв). Начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту Леся Дронь пояснила:

«З 1 травня набуває чинності Постанова Кабінету Міністрів України, якою суттєво змінено порядок надання субсидій. Попередньо порядок спрощувався у 2013 році, коли було відмінено довідки про склад сім’ї, довідки від надавачів послуг. 

Тепер при зверненні за субсидією мешканці подають лише заяву про призначення житлової субсидії та декларацію. Самі форми заяви та декларації також є суттєво спрощеними, порівняно з тими, що діяли до 1 травня. Цією постановою надавачів послуг зобов’язано забезпечити усі домогосподарства м. Львова заявами та деклараціями.

Впродовж квітня мешканцям роздали понад 293 тисяч заяв і декларацій.

Мешканці за бажанням повинні звернутися із заявою до органів соціального захисту за місцем реєстрації. Станом на сьогодні, починаючи з 15 квітня, до районних відділів соціального захисту звернулося вже 11 тис. 51 сім’я, з них 7 326 – це заяви, які розглядатимуться з 1 травня 2015 року. 

Навантаження на працівників відділів соціального захисту величезне. Мешканці телефонують, звертаються особисто з питаннями різного роду. Найчастіше виникають питання щодо того, як правильно заповнити заяву та декларацію. На звороті заяви, яку роздали, чітко вказано, що треба записувати у кожній графі. 

Щодо заповнення декларацій, то найбільше питань виникає щодо розділу 2 «Всі види доходів осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні». Тут необхідно заповнювати інформацію про усі доходи осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні.

Виняток становлять лише ті особи, які фактично не проживають у житловому приміщенні, яким не нараховується плата за житлово-комунальні послуги, з тієї причини, що ці особи проживають в іншій адміністративно-територіальній одиниці, у зв’язку з тим, що вони або працюють в іншому місті, або навчаються, і сплачують в іншій адміністративно-територіальній одиниці плату за житлово-комунальні послуги. В такому випадку основний наймач житла, який має намір звернутися з питанням призначення субсидії, повинен зазначити в декларації про доходи те, що такий-то мешканець фактично не проживає, повинен звернутися до надавачів послуг і повідомити їх з додаванням документа, який підтверджує тимчасову відсутність цієї особи.

Надавачі послуг, відповідно, знімають з нарахувань плати за послуги цю особу, яка фактично не проживає. При цьому доходи цієї особи в декларації не зазначаються. 

Йдеться про тих, які зареєстровані і фактично проживають. Наприклад, може бути зареєстровано 5 осіб, 1-2 особи не проживають, працюють в іншому місті.

Тоді вони з місця роботи подають довідку про те, що працюють в іншому місті. На підставі цієї довідки комісія відділу соціального захисту розглядатиме питання про надання субсидії тій сім’ї, яка звернулася за призначенням субсидії без врахування доходу цієї особи, яка фактично не проживає.

При цьому важливо, щоби надавачі послуг зняли цю особу з оплати за послуги, тому що санітарна норма субсидії сьогодні розраховується, виходячи з санітарних нормативів житла, які діють ще з 1 жовтня 2014 року. Виходячи з кількості зареєстрованих, надавачі послуг надають в органи соціального захисту санітарну норму, тобто розрахунок».

А заступник начальника відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат Галина Луць додала: «Одиноко проживаючі непрацездатні громадяни мають право отримати субсидію з розрахунку на збільшення норм, за рішенням комісії і на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов».

Нагадуємо, що у відділах соціального захисту працюють телефонні гарячі лінії, зателефонувавши на які, можна отримати інформацію щодо житлових субсидій, в тому числі й порядку заповнення бланків заяви та декларації, а також записатись на прийом на бажані день та годину. Разом з тим, записатись на прийом можна і через мережу Інтернет, зайшовши на сайт управління соціального захисту «Львів соціальний»: social.lviv.ua. 

Прийом громадян у «Єдиних приймальнях» районних відділів соціального захисту проводиться: понеділок – з 13.00 до 19.00; вівторок-четвер – з 8.00 до 19.00; п’ятниця – з 9.00 до 14.00.

Проте, із збільшенням кількості звернень щодо надання субсидії, прийом громадян проводиться і поза прийомні години. Для проведення прийому громадян додатково залучено 80 працівників відділів соціального захисту, управління соціального захисту, Терцентру, ЛМЦ ССДСДМ, управління освіти ЛМР.

Контакти відділів соціального захисту районів міста Львова:

Галицький (вул. Ф. Ліста, 5): тел.: 261-44-50;

Личаківський (вул. Театральна, 10): тел.: 235-71-62;

Залізничний (вул. І. Виговського, 34): тел.: 295-82-28;

Франківський (вул. Генерала Т. Чупринки, 85): тел.: 237-50-81 ;

Шевченківський (вул. В. Липинського, 11): тел.: 252-28-40;

Сихівський (просп. Червоної Калини, 66): тел.: 254-64-80».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів