На найдовшій європейській міжнародній трасі «Е-40» поставлять яворівську «Пташку Перемоги» (відео)

13:30 26 вересня 2024 р.

Фото до новини

Її зможуть побачити понад 1 мільйон осіб.


Про це йшлося на пресконференції у Львівському пресклубі, пише DailyLviv.com.

Для відродження та популяризації традиції яворівської забавки громадська організація «Яворівська іграшка» реалізує проєкт зі створення та встановлення у селищі Івано-Франкове артоб'єкту «Пташка Перемоги» у стилі традиційної яворівської забавки.

Артоб'єкт буде розміщено в селищі Івано-Франкове на найдовшій європейській міжнародній трасі «Е-40», щороку по якій в бік українсько-польського кордону та у зворотному напрямку прикордонного переходу «Краківець-Корчова» проїжджає понад 1 млн осіб, увагу більшості з яких приверне увагу яскравий об’єкт на трасі в напрямку пропускного пункту. Поряд з артоб'єктом доводять до ладу старовинний будинок колишньої фармації, де розташовується Музей традиційної яворівської іграшки, майстерня з її виготовлення й навчання цього ремесла.

"Артоб'єкт «Пташка Перемоги» вже здалека побачать іноземці, які приїздять в Україну, на Львівщину. Українцям, які їхатимуть через Краківець в Європейський Союз залишиться яскрава ностальгійна пам’ятка про рідну землю, що завжди кликатиме їх повернутися своїми барвами і співом. Вона ж зустрічатиме тих українців, які повертаються з-за кордону",- розповіли ініціатори проєкту.

Біля артоб'єкта буде облаштована фотозона. 

"Проєкти, що демонстрували унікальну традицію яворівської іграшки вже реалізовувала організація "Яворівська іграшка". Майстри з селища Івано-Франкове Яворівського району Львівської області Оксана Когут та Остап Сойка брали участь у великій кількості українських, закордонних та міжнародних виставок народних художніх промислів, соціальних проєктах, за що неодноразово були відзначені дипломами та подяками. Також ми виготовляли окремі об’єкти великих розмірів у стилі яворівської забавки. Проте жоден із таких виробів не був повноцінним артоб'єктом, який би експонувався у визначеній локації",- наголосила  голова правління громадської організації «Яворівська іграшка» Оксана Когут.

Як зазначив  громадський діяч, організатор художніх виставок, активіст ГО «Яворівська іграшка» Роман Турій, розвиток народного промислу яворівської забавки може підвищити туристичну привабливість Яворівщини, її впізнаваність як в Україні, так і закордоном.

"Селище Івано-Франкове має стати «столицею української традиційної іграшки». Враховуючи успішний досвід Опішні на Полтавщині, де було створено унікальний, аналогів якому немає ніде у світі, Національний музей-заповідник українського гончарства, селище Івано-Франкове здатне стати аналогічним осередком збереження українських традицій у сфері виготовлення традиційної української іграшки. Яворівська дерев’яна забавка розвиватиметься як живий елемент української національної культури та ідентичності",- зауважив Роман Турій.

Відкриття артоб'єкта буде 30 вересня 2024 року о 15.00 у селищі Івано-Франкове, вул.Львівська 30-А (біля стадіону).

Проєкт «Створення та встановлення у селищі Івано-Франкове артоб'єкт «Пташка Перемоги» у стилі традиційної яворівської забавки» реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Довідка

Яворівська забавка є найвідомішою дерев’яною українською народною іграшкою. Традиція виготовлення яворівської забавки сягає тисячоліття, про що свідчить її стилістична спорідненість з традиційною дерев’яною іграшкою хорватського Загір’я, яка внесена в перелік шедеврів усної та нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Яворівська забавка – об’єкт нематеріальної культурної спадщини України (номер 40 у списку з 88 об’єктів) заслуговує на внесення в список об’єктів світової нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також: Гігантські яворівські забавки: такого Львів ще не бачив

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів