Три види зброї, які одночасно потрібні Україні та Ізраїлю від США, - NYT

08:15 24 жовтня 2023 р.

Відбиття Україною російського нападу й операція ЦАХАЛ у секторі Гази загалом потребують різної зброї.

Журналісти The New York Times зʼясували і описали, яких видів зброї Україна через війну на Близькому Сході може недоотримати, інформує Dailylviv.com.

Пообіцявши надіслати більше зброї як Україні, так і Ізраїлю, президент США Джо Байден у четвер намагався чітко дати зрозуміти, що Сполучені Штати не віддають перевагу одній війні над іншою.

Але за кілька годин до цього чиновник Міністерства оборони заявив, що десятки тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів, обіцяних Україні, будуть перескеровані до Ізраїлю.

Снаряди є прикладом американської зброї, яка, на думку офіційних осіб та експертів, потрібна в обох війнах, що може призвести до того, що США не зможуть задовольняти попит. Це особливо актуально, якщо очікуваний наземний наступ Ізраїлю в Газі у відповідь на атаки ХАМАС триватиме місяцями.

«Ви, ймовірно, побачите постійний потік зброї, який продовжує надходити до Ізраїлю», — сказала минулого тижня Сабріна Сінгх, заступник речника Пентагону.

Деякі з цих поставок можуть включати ті самі типи артилерії та бомб, на які Україна покладалася у своїй власній 20-місячній наземній війні, щоб захистити свою територію від Росії.

Здебільшого Україна та Ізраїль ведуть різні види війн і мають різні можливості та потреби, за словами нинішніх і колишніх чиновників з національної безпеки США.

Останніми місяцями український контрнаступ зіткнувся з жорстким опором російських мін, окопів та інших захисних споруд, а жорстка артилерійська кампанія перетворилася на війну на виснаження.

Ізраїль готується розпочати зовсім інший вид сухопутної війни — міську боротьбу в густонаселеному секторі Гази, який зазнав ударів ізраїльської авіації після атак ХАМАС 7 жовтня .

«Те, що ми збираємося дати Ізраїлю, і те, що ми дамо Україні, буде дуже мало збігатися», – сказав минулого тижня Майкл Дж. Морелл, колишній заступник директора Центрального розвідувального управління .

Україна готова отримати близько 61 мільярда доларів нової військової допомоги, більше половини екстреного пакету зі 105 мільярдів доларів переважно іноземної допомоги, який пан Байден хоче, щоб Конгрес схвалив. Ізраїль, чия армія набагато краще оснащена, ніж українська, отримає близько 14 мільярдів доларів на свою протиповітряну та протиракетну оборону відповідно до пропозиції, яку Білий дім оголосив у п’ятницю.

Тим не менш, оскільки глобальні запаси 155-міліметрових снарядів та інших систем озброєння вже зменшилися, а виробники намагаються встигати за попитом, «будуть компроміси» в постачанні обох воєн, що довше вони триватимуть, написав в аналізі Марк Ф. Кансіан, колишній збройовий стратег Білого дому, який зараз є старшим радником у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Ось три ключові системи зброї, які можуть знадобитися Ізраїлю та Україні від Сполучених Штатів.

Артилерійські боєприпаси

Можливо, більше, ніж будь-яка інша зброя, 155-міліметрові снаряди за стандартом НАТО будуть користуватися великим попитом, оскільки і Ізраїль, і Україна використовують їх проти цілей у радіусі кількох десятків миль.

Сполучені Штати надіслали Україні понад два мільйони 155-міліметрових снарядів, а Європа поставила ще сотні тисяч з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року. Але західні військові запаси зараз наближаються до «дна бочки», заявив нещодавно  високопосадовець в Організації Північноатлантичного договору адмірал Роб Бауер з Нідерландів.

У січні Пентагон заявив, що з американських запасів в Ізраїлі відправить Україні сотні тисяч 155-міліметрових снарядів. Запаси розміщені в Ізраїлі, найближчому американському союзнику на Близькому Сході, щоб швидко постачати зброю в регіон, коли це необхідно.

Близько половини снарядів зі запасів в Ізраїлі було відправлено Україні минулої зими. Зараз Пентагон планує перескерувати - принаймні частину решти - ізраїльським військовим, заявив представник міністерства оборони.

Майор Чарлі Дітц, речник Пентагону, відмовився обговорювати деталі будь-якого передання боєприпасів, але сказав, що головним пріоритетом США «є забезпечення Ізраїлю ресурсами, які йому потрібні впрродовж цього часу».

Інший представник Міністерства оборони сказав, що Ізраїль та Україна можуть отримати різні варіанти боєприпасів, щоб уникнути дублювання. Сполучені Штати можуть надати Ізраїлю високоточні снаряди для ураження цілей у багатолюдних міських районах, сказав чиновник, тоді як касетні боєприпаси, які надсилаються в Україну, можуть бути більш ефективними проти позицій, розташованих на полі бою.

Тим не менш, Україна іноді випускала тисячі артилерійських снарядів на день у своєму контрнаступі, і військові чиновники в Києві та в усьому НАТО боялися, що вони скоро закінчаться.

Виробники в Сполучених Штатах і Європі нарощують виробництво боєприпасів, але, ймовірно, минуть роки, перш ніж вони зможуть поповнити запаси Атлантичного альянсу та задовольнити вимоги України, не кажучи вже про Ізраїль.

Розумні бомби

Після нападу ХАМАС перша партія зброї, яку Сполучені Штати надіслали Ізраїлю, включала близько 1000 бомб малого діаметру, які важать близько 250 фунтів кожна та використовують навігаційну систему GPS для відстеження та ураження цілей.

Офіційні особи заявили, що Ізраїль тисне на Сполучені Штати щодо збільшення кількості бомб, які запускаються з літаків. Україні також обіцяли наземну версію, яку очікують цієї осені.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, з 2010 року Ізраїль закупив у США понад 8500 бомб малого діаметру.

Крім того, за словами експертів, Пентагон придбав понад 34 000 бомб з 2018 року, що генерал ВВС назвав у 2021 році міцним запасом.

Це означає, що Україні та Ізраїлю не доведеться конкурувати за ці бомби.

«На даний момент США можуть задовольнити потреби як Ізраїлю, так і України», — сказав Бредлі Боумен, колишній офіцер армії США та старший військовий експерт Фонду захисту демократій у Вашингтоні.

Ракети Стінгер

Ізраїль та Україна загалом покладаються на абсолютно різні системи захисту від авіаударів.

Система «Залізний купол» Ізраїлю є основою його протиповітряної оборони. Протиповітряна оборона України, що постачається зі Заходу, складається в основному зі систем Сполучених Штатів, включаючи систему Patriot, а також - з Німеччини та Норвегії.

Пан Канчіан сказав, що обидві країни мають ракети «Стінгер», які Україна використовувала для збивання контрольованих Росією безпілотників та інших атак з неба. Вони можуть особливо знадобитися Ізраїлю під час наземного вторгнення.

Ці ракети можуть бути ідеальними для міських боїв у місті Газа: легкі, маленькі та дуже портативні, «Стінгери» запускаються з плечової пускової установки. США можуть попросити надати Ізраїлю Avenger, спеціалізовану вантажівку Humvee, яка може швидко запускати до восьми ракет Stinger. З кінця листопада Київ отримав 20 HMMWV зі США.

Ізраїль та Україна також мають систему ППО Patriot. Але «Стінгери» набагато дешевші за ракети «Петріот», що робить їх більш рентабельними для збиття безпілотників і недорогих артилерійських ракет ХАМАС.

Однак запаси Stinger «надзвичайно обмежені», і виробляють їх небагато, сказав пан Канчіан.

За його словами, Сполучені Штати вже передали Україні понад 2000 систем Stinger. Тайвань, ймовірно, також отримав їх проти військових загроз Китаю.

dailylviv.com

Олексій Остапчук, Іван Лазар, Володимир Бурак. Завтра Львів у скорботі схилить голову перед Героями

Маскувальні сітки для захисників України плетуть у Варшаві

Одну жінку, яка пішла по гриби, знайшли мертвою, іншу вдалося врятувати

Лариса Романишин зі Львівщини серед найкращих учителів хімії в Україні

Загинув зять Ірини Фаріон, чоловік її доньки Софії

Україна потребує прискореного членства в НАТО або обов’язкових гарантій безпеки від західних партнерів

У Львові облаштують «зебру» для безпечного переходу 6-смугової дороги

Захоплені процесом збору грибів не змогли знайти дорогу назад

Біля кордону з Україною ведмідь убив чоловіка

На Україну налетіли 90 російських ударних безпілотників і ракет

Присяжні ухвалюватимуть вердикт у суді першої інстанції у кримінальних справах

Минулої доби втрати російських загарбників склали 1250 осіб

Потужні вибухи сколихнули Одесу

Зупинено рух транспорту на українсько-польському кордоні

Начальник ГУР МО України нагородив чеського волонтера-підполковника

США сформують угруповання зі сотні розвідувальних супутників

У сусідній з Львівщиною області розпочинають перевірку рішень МСЕК і ВЛК

Укрзалізниця змінила розклад руху гірських потягів

Львівське дербі відбудеться 21 жовтня

На горищі у Львові старшокласник знайшов скульптуру всесвітньо відомого майстра Сергія Литвиненка

До Білорусі з України перемістили щонайменше 2219 українських дітей

Списки «хворих ухилянтів», виявлені у голови Хмельницького МСЕК, вивчає ДБР

Президент України повезе План перемоги на Рамштайн-25

Начальника і заступницю управлінь податкової у Львівській області підозрюють у приховуванні двох котеджів в Зубрі

Львівщина поклонилася сімом захисникам України

59 слідів від ін’єкцій. Жінка, яка прийшла в косметологічну клініку за модною процедурою, померла в муках

Водій легковика загинув, пасажирка травмована. ДТП у селі Струтин Золочівського району

Біля автовокзалу «Північний» у Львові водій автобуса наїхав на пішохода

У Львівському апеляційному суді обрали голову

Іранський вантажний літак сів у Москві

Поліція оприлюднила прізвище чоловіка, причетного до вбивства подружжя в Лопатині

Міноборони перешкоджали провести аудит підприємства зі сфери ГУР МО

У Малехові збиратимуть кошти для Сергія Керода, Ореста Забора і Романа Костіва

П’ять трамваїв з Берліна їздять вулицями Львова. У дорозі два з Берна

На Львівщині загорівся поїзд

В Україні збільшать податки

Джонсон-Нетаньяху. Хто кого хотів підслухати

Учні 1–4 класів їстимуть гарячі обіди безплатно. Це коштуватиме 2 млрд грн

Забудовники Львова відремонтують і розширять три вулиці

Лукашенко не хоче мати однаковий з путіним ордер з Гааги