Торік регіональне відділення Фонду держмайна на аукціонах зібрало понад пів мільярда грн

16:47 12 січня 2023 р.

Фото до новини

За результатами 2022 року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях успішно виконало поставлені завдання щодо приватизації об'єктів на території трьох областей.

Про це повідомив начальник Регіонального відділення Фонду держмайна Владислав Калинець, пише Dailylviv.com.

«У нас був план у 370 млн грн, а у результаті проведених аукціонів у державний бюджет надійшло 586 млн грн. Достатньо велика сума і в черговий раз це понад пів мільярда гривень – з них 52 млн грн становлять податок на додану вартість, а також прямі надходження в спецфонди з державного надходження», – зазначив Владислав Калинець. 

Також начальник Регіонального відділення поінформував, що минулоріч відбулося 49 аукціонів, у яких взяли участь 332 учасники. 

«В одному з аукціонів взяли участь в торгах 83 учасники, що є досить таки рекордним числом. Це означає, що майданчики, на яких ми здійснюємо торги, є відомими серед населення та бізнесу і за результатами торгів формується правильна ринкова ціна на об'єкт, який виставляють на аукціон. Серед найбільших об'єктів, які виставили на продаж минулого року, є Львівський ювелірний завод, який вдалося продати за понад 185 млн грн. Також великим лотом став Вузлівський спиртзавод, який продали за 130 млн грн», – розповів Владислав Калинець. 

Він зазначив, що програма приватизації, крім прямого надходження від приватизаційних заходів, також має позитивний ефект запуску проданих підприємств в експлуатацію і надходження частини виручки податками у бюджет. 

«Абсолютна більшість підприємств, які виставили на торги, перебували упродовж довгого часу у неробочому стані. Багато з них були збитковими і лише невелика частина з них працювали на межі рентабельності. За програмою приватизації передбачено, що після купівлі об'єкта інвестор має від пів року до року, щоб оплатити податкову заборгованість таких установ. У цілому податкова заборгованість з проданих об'єктів становить понад 60 млн грн – тобто ми очікуємо у межах пів часу надходження в державний бюджет понад 60 млн грн податкового боргу. У межах пів року часу інвестори зобов'язані погасити заборгованості по виплаті заробітної плати працівникам викуплених підприємств – загалом це понад 6 млн грн, які повинні виплатити нові власники підприємств», – вказав Владислав Калинець. 

Окрім приватизації, Фонд держмайна також забезпечує надходження коштів в бюджет шляхом акумулювання коштів з оренди об'єктів. За 2022 рік таких виплат вдалося зібрати на суму 54 млн грн. 

«Програма оренди допомагає розвитку бізнесу завдяки наданню 50% знижки від суми орендної плати для орендарів таких об'єктів. Також орендарі мають пільги, якщо їхнє підприємство релокувалося внаслідок війни. Завдяки тісній співпраці з Львівською ОВА нам вдалося підписати першу угоду по релокованому підприємстві на базі державного об'єкта, площею понад 8 тисяч квадратних метрів. Бізнес, що орендує майно для релокації, сплачуватиме пільгову орендну ставку (1 гривня за 1 метр квадратний) упродовж перших 6 місяців оренди», – зазначив Владислав Калинець. 

Він також повідомив перелік найбільших об'єктів, які планують виставити на торги цьогоріч.

«Серед таких об'єктів є готель «Власта», розташований неподалік від центру Львова зі стартовою ціною 7 млн грн. Також плануємо виставити на аукціон «Західний експертно-технічний центр держпраці», також у Львові. Стартова ціна цього об'єкта становить 36 млн грн. Цікавими об'єктами є окреме майно Сторонибабського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт», розташоване у Золочівському районі зі стартовою ціною 53 млн грн, а також Державне підприємство «Новояворівське державне гірничо-хімічне підприємство «Сірка»», – резюмував начальник Регіонального відділення ФДМУ.

На Львівщині готуються до приватизації державного і комунального майна за новими правилами: що зміниться

На Львівщині приватизували 17 об'єктів: що купили і за яку ціну

У Львові два о'бєкти потрапили під заборону приватизації. Перелік доповнюють

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів