На Львівщині повідомили, які підприємства готують до приватизації

22:12 26 травня 2021 р.

Фото до новини

Регіональне відділення Фонду держмайна, готує до приватизації «Дашавський завод композиційних матеріалів», «Львівський дослідний завод НАН України», «Львівський державний ювелірний завод» та інші підприємства.

Про це сьогодні на брифінгу розповів керівник департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда, пише Dailylviv,

«Сьогодні в Україні є понад 3600 державних підприємств, якими керують 96 органів правління. Приблизно тисяча підприємств перебувають у незадовільному стані, або припинили свою діяльність. Відтак, головною метою приватизації є перетворення непродуктивних активів на продуктивні, шляхом залучення інвестицій в модернізацію активів», - зазначив він.

Керівник департаменту виокремив низку напрямків по яких сьогодні відбувається приватизація.

Перше - приватизація спиртової галузі. Тут ще торік Фонд держмайна розпочав приватизацію об’єктів «Укрспирту».

«За підсумками минулого і цього року ми маємо успішні приклади приватизації в цій галузі. Це Лопатинський «Укрспирт», Суходільський «Укрспирт», Воютичі «Укрспирт», Великий Любінь «Укрспирт», Борок «Укрспирт», Рава-Руський «Укрспирт». Як правило ці всі торги, які відбувались в системі Прозоро, закінчувались з відміткою в 50 млн грн і більше. Тут ми розуміємо, що правильна конкуренція на ринку дозволяє нам залучити додаткові кошти в державний бюджет», - зазначив Степан Куйбіда.

Від приватизації вищезазначених об’єктів Державна казна отримала понад 300 млн грн.  

Також серед об’єктів приватизації – пенітенціарні установи. Зокрема, уже найближчим часом, 3 червня, запланований аукціон на приватизацію Львівської виправної колонії № 48.

Це також об’єкти малої приватизації. Сьогодні цей перелік невеликий, приблизно два-три десятки об’єктів по Львівщині, проте наразі проводиться робота з інвентаризації потенційних об’єктів для приватизації, або оренди.

Серед об’єктів, які регіональне відділення Фонду держмайна, готує до приватизації: «Дашавський завод композиційних матеріалів», «Львівський дослідний завод НАН України», «Львівський державний ювелірний завод» та інші.

Важливим є і питання прозорої оренди. Так після набуття чинності Закону України «Про оренду державного і комунального майна» передача об’єктів державної нерухомості в комерційну оренду, а також продовження термінів дії чинних договорів оренди державного майна здійснюється переважно через онлайн-аукціони.

«Працівники департаменту економічної політики також здійснюють інвентаризацію вже діючих підприємств. Ми також відстежуємо ресурси, які сьогодні не використовуються і не формують для області доданої вартості. Надалі будемо клопотати перед Фондом Держмайна для виставлення таких об’єктів на аукціон»,- зазначив Степан Куйбіда.

Загалом цьогоріч від приватизації об’єктів державної власності на Львівщині очікують понад 700 млн грн надходжень у Державний бюджет.

Додамо, що сьогодні до другого читання готується законопроєкт, який передбачає, що 10 % від суми приватизації йтиме у спецфонд органів місцевого самоврядування на території яких знаходитимуться приватизовані  об’єкти.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів