Танки по зимі рахують: скільки їх дадуть Україні європейські партнери

03:34 11 лютого 2023 р.

Фото до новини

Європейські країни-члени НАТО мають менше оперативних танків, які вони можуть виділити Україні в період загострення геополітичної напруги, ніж спочатку оцінювали їхню кількість експерти та офіційні особи.

Такий прогноз висловила WSJ, пише Dailylviv.com.

Велика Британія та Франція, найбільші збройні сили серед європейських союзників у НАТО, мають близько 220 танків кожна, але незрозуміло, скільки з них є насправді боєздатними. 

Наразі лише Німеччина та Польща схвалили значні поставки танків для Києва — близько 200 та 74 танків відповідно, включаючи суміш нових і старих моделей. 

Німеччина пообіцяла відправити в Україну 14 танків Leopard 2 до наступного місяця, а ще п'ять надати в резерві як запасні. Берлін також дозволив експорт 178 старих танків Leopard 1, які продав приватним компаніям.

Канада передала чотири сучасні танки німецького виробництва. 

США пообіцяли поставити 31 свій танк Abrams, але офіційні особи США тепер кажуть, що може знадобитися до двох років, перш ніж вони прибудуть на поле бою. 

Британія зобов’язалася поставити 14 своїх танків Challenger 2 і заявила, що вони будуть доставлені до кінця наступного місяця.

Португалія пообіцяла надіслати три танки в березні.

Нідерланди та Данія взяли на себе зобов’язання допомогти профінансувати закупівлю близько 100 списаних танків Leopard 1, які зараз належать німецьким компаніям Rheinmetall AG і FFG mbH. 

Франція виключила надсилання будь-якого зі своїх понад 200 основних бойових танків, відомих як Leclercs, офіційні особи послалися на технічні та матеріально-технічні труднощі. Натомість Париж готується надіслати бойові броньовані машини AMX-10 RC, які пересуваються на колесах, а не на гусеницях, але часто вважаються легкими танками через їхню велику вогневу міць.

Серед інших країн, які спочатку повідомили, що можуть відправити танки в Україну, якщо Німеччина це дозволить, є Фінляндія, Швеція, Бельгія та Іспанія. Ці країни поки що не взяли жодних зобов’язань, хоча офіційні особи деяких з них заявили, що працюватимуть разом зі союзниками щодо навчання та фінансування.

«Хоча в Іспанії є Leopards, переважна більшість тих, які можуть бути доставлені, потребують модернізації», — сказала міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес. 

Речник бельгійського уряду заявив, що країна не має танків для надання Україні. 

Високопоставлений фінський чиновник зазначив, що Фінляндія, яка має 1300-кілометровий кордон з Росією, дотримується політики не розголошувати, яку допомогу вона надсилає Україні. Навіть після того, як Фінляндія стане членом НАТО, вона зможе віддати лише кілька танків з близько 240 танків, які має.  

Чехія передала Україні 90 танків радянських часів.

Більшість європейських країн або не мають достатньо танків — Данія має лише 44 танки Leopard 2, а Нідерланди мають 18, які вона орендує у Німеччини, або мають обмеження через власні потреби, як у випадку Фінляндії з її довгим кордоном з Росією.

На європейських складах є понад 2000 танків Leopard 2. 

Натомість Росія почала війну з понад 12-ма тисячами танків, тоді як Україна мала їх майже 2 тисячі.

Танк Leopard 2 з Канади приземлився у Польщі

Найважчим буде доставити американські і німецькі танки на поле битви в Україні, - NYT

Франція планує передати Україні важкі танки Leclerc - Макрон

Уже сформовано коаліцію держав, які готові надати Україні танки, - Сибіга

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів