Перші танки Abrams прибули в Україну - The New York Times

13:58 25 вересня 2023 р.

Фото до новини

Вони прибули на кілька місяців раніше ніж обіцяли і вчасно, щоб використовувати їх у контрнаступі Києва проти російських військ.

Про це повідомляє газета The New York Times, посилаючись на двох неназваних американських чиновників, пише Dailylviv.com.

Перші танки «Абрамс» американського виробництва були доставлені в Україну, повідомили двоє чиновників оборони США, вони прибули на кілька місяців раніше початкових оцінок і вчасно, щоб використовувати їх у контрнаступі Києва проти російських військ.

Більше танків M1 Abrams буде відправлено в найближчі місяці, повідомили офіційні особи, зазначивши, що ті, які були відправлені в Україну в суботу, були першими з 31, які адміністрація Байдена пообіцяла надіслати. Чиновники не сказали, скільки їх було доставлено на цей час.

«Абрамс» буде серед інших танків в арсеналі України, які вона могла б використати, щоб просунутися на контрольовану Росією територію в східних і південних областях України, де бої тривали місяцями без серйозних проривів, і, можливо, повернути її. Але Кирило Буданов, голова військової розвідки України, попередив, що "Абрамс" потрібно буде розгортати "дуже спеціально, для дуже конкретних, добре продуманих операцій", інакше він ризикує бути знищеним.

Якщо їх просто відправити на лінію фронту, щоб спробувати пробити російську оборону, сказав генерал Буданов минулого тижня в інтерв’ю американському військовому блозі , «вони довго не проживуть на полі бою. Їх потрібно використовувати в тих проривних операціях, але дуже добре підготовлених».

Двоє американських чиновників говорили на умовах анонімності, оскільки про постачання не було офіційно оголошено. Українські чиновники відмовилися від коментарів.

Минулого тижня і президент Байден, і міністр оборони США Ллойд Дж. Остін III прогнозували, що танки будуть доставлені впродовж декількох днів. Їхнє прибуття є частиною надзвичайних зусиль західних союзників — у відповідь на невпинний тиск з боку України — доставити потужну зброю на кілька місяців достроково.

Лише рік тому союзники чинили опір відряджанню танків західного виробництва в Україну, стурбовані тим, що це втягне НАТО у війну ще більше і посилить напруженість з президентом Росії Володимиром В. Путіним.

Однак до січня, переконавшись, що Україні потрібно більше важкої бронетехніки, щоб протистояти російським військам, Британія, Німеччина та Сполучені Штати погодилися постачати сучасні західні танки або дозволити їхнє передання до Києва. На той момент експерти прогнозували, що може знадобитися щонайменше рік, щоб навчити достатньо українських сил сучасній західній зброї.

Американські військові почали навчання українських наприкінці весни. Українські бійці пройшовши скорочений 12-тижневий курс з експлуатації танків Abrams на американських військових базах у Німеччині.

Україна заявила, що їй потрібно щонайменше 300 західних танків для свого контрнаступу, але наразі вона отримала лише близько половини цієї кількості, сказав полковник Маркус Рейснер з Австрії, який уважно стежить за війною в головній військовій академії Австрії.

Український танковий батальйон заповнять американські танки M1A1 Abrams

США відправлять в Україну більш сучасну та летальнішу версію Abrams, - Пентагон

Довгий шлях танків Abrams в Україну, які не матимуть секретної броні

Найважчим буде доставити американські і німецькі танки на поле битви в Україні, - NYT

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів