На кордоні служать 26 порід собак: найпопулярніші і найкмітливіші

11:56 31 грудня 2021 р.

Фото до новини

П’ятірка найпопулярніших порід службових собак прикордонників: німецька вівчарка, бельгійська вівчарка (малінуа), англійський кокер-спанієль, лабрадор-ретривер та фокстер`єр.

А серед «ексклюзивних», яких найменше в прикордонному відомстві – бігль та різеншнауцер. Собаки породи бігль – невеликі, витривалі, енергійні, привітні та веселі компаньйони. Їм доручають знаходити вибухівку або наркотики в пунктах пропуску. А різеншнауцери – це «інтелектуали» з відмінними робочими якостями. Вони міцні, комунікабельні, витривалі, активні. Вони можуть як затримувати порушників, так і виявляти заборонені предмети. Про це розповів Dailylviv.com. відділ комунікацій із змі адміністрації Державної прикордонної служби України.

Упродовж 2021 року в прикордонному відомстві народилося понад 70 цуценят німецької та бельгійської вівчарок.

Крім того, впродовж року прикордонники купили більше 70 німецьких, бельгійських та голландських вівчарок. Зауважимо, що кінологи в службі можуть використовувати й власних собак.

Переважно для навчання, дресирування та служби беруть собак віком від 10 місяців до трьох років.

«Виходять на пенсію» чотирилапі помічники у віці 8 – 9 років. Так, у 2021 році «пенсіонерами» стали понад 50 службових собак поважного віку.

Кінологів зі службовими собаками прикордонники готують в Кінологічному навчальному центрі, що у м. Великі Мости на Львівщині. Там вони опановують основи дресирування, вивчають методику і тактику застосування собак.

У 2021 році Кінологічний навчальний центр підготував майже 400 інспекторів-кінологів. А підготовку на базі центру проходили й кінологи з інших правоохоронних органів та підприємств, зокрема з Управління державної охорони України.

В службі прикордонники використовують розшукових собак – для пошуку та затримання правопорушників, спеціальних собак – для виявлення наркотичних засобів, зброї та вибухівки. Також собак навчають виявляти й сигарети.

Звернемо увагу, що з цього року для спецпідрозділу ДОЗОР Держприкордонслужби почали готувати ще й пошуково-штурмових чотирилапих бійців, завданням яких є затримання озброєних злочинців та боротьба із тероризмом. Зазвичай штурмових собак використовують у приміщеннях, де можуть переховуватися озброєні злочинці з вибуховими пристроями, що несуть підвищену загрозу життю бійців. Такі собаки не бояться пострілів, вибухів, вони безстрашно атакують та затримують порушників. Для таких цілей добре підходять німецькі і бельгійські вівчарки, а також ротвейлери.

Підсумовуючи результати служби, зазначимо, що з використанням службових собак упродовж 2021 року прикордонники затримали майже 250 порушників, виявили понад 180 одиниць різної зброї, більше 5,5 тис. шт. набоїв та 25 кг вибухових речовин.

З початку року вони допомогли виявити майже 35 кг наркотичних засобів.

А «собаки-детектори» виявили більше 1 млн пачок контрабандних сигарет.

У рамках взаємодії з ОБСЄ для службових собак прикордонники отримали шість спеціалізованих кінологічних причепів з похідними вольєрами, 12 комплектів GPS трекерів, а також пів тисячі шлей з державною символікою.

У службі прикордонники використовують такі породи: німецька вівчарка, бельгійська вівчарка (малінуа), австралійський келпі, бордер-коллі, біла швейцарська вівчарка, голландська вівчарка, доберман, різеншнауцер, мініатюрний шнауцер, ротвейлер, німецький ягдтер`єр, фокстер`єр жорсткошерстий, парсон-рассел-тер`єр, джек-рассел-тер`єр, естонський гончак, бігль, угорська короткошерста вижла, німецька короткошерста лягава-курцхаар, епаньоль бретон – бретонський спанієль, золотистий ретривер, лабрадор-ретривер, англійський кокер-спанієль, англійський спрингер-спанієль, американський кокер-спанієль, східноєвропейська вівчарка, російський мисливський спанієль.

На службі в Держприкордонслужбі перебувають близько 1600 собак 26 різних порід.

На Львівщині підготували до випуску понад 100 інспекторів-кінологів для двох видів службових собак

Іспанських експертів-кінологів на Львівщині зацікавили собаки-пошуковці наркотиків та вибухівки

На Львівщині 150 прикордонників-кінологів склали іспити зі службовими собаками

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів