Козицький порадив як рятуватися від радіаційної небезпеки

10:37 30 червня 2023 р.

Фото до новини

Якщо в Україні виникне ситуація, яка спричинить радіаційну небезпеку, то першими про це повідомлять органи влади.

Сьогодні начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький порадив діяти у випадку радіаційної небезпеки, пише Dailylviv.com.

На рівні населених пунктів про це інформуватимуть системи оповіщення. Тривалість звучання попереджувального сигналу «Увага всім!» становитиме 3-5 хвилин. Повідомлення буде містити місце і час виникнення надзвичайної ситуації, її масштаби, дію ураження, порядок дій населення.

Про настання будь-якого роду небезпечних ситуацій на Львівщині інформує офіційний телеграм-канал департаменту з питань цивільного захисту ОВА «Оповіщення ЦЗ» – https://t.me/dczloda. Небезпека радіації полягає у тому, що вона, внаслідок викиду в повітря радіонуклідів, забруднює довкілля.

Дії у випадку радіаційної небезпеки:

- При оголошенні небезпечного стану не панікуйте.

- Слухайте повідомлення від органів влади;

- Попередьте сусідів, надайте допомогу людям з інвалідністю, дітям та пенсіонерам;

- Дізнайтеся про час та місце збору мешканців для евакуації;

-Зменшіть проникнення радіаційних речовин у квартиру (будинок): щільно зачиніть вікна та двері, щілини та вентиляційні отвори заклейте. Не використовуйте кондиціонери.

Що робити, якщо радіаційна небезпека виникає раптово:

- Після отримання повідомлення негайно перейдіть в укриття або зачиніться в будинку чи квартирі. Стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання вдвічі, цегляного – вдесятеро. Укриття (підвали) також мають захисну здатність від небезпечних речовин у повітрі.

- Тримайте поряд домашніх тварин, не дозволяйте їм гуляти на вулиці.

«Підготуйтеся до можливої евакуації. Помістіть у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, одяг за сезоном, запас консервованих продуктів на 2-3 доби, питну воду. Підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки рук та засоби для захисту дихання. Перед виходом з приміщення від’єднайте всі електричні прилади з розеток, вимкніть газ та воду», – наголошує начальник навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності у Львівській області Андрій Рогуля.

Якщо ви перебували в момент настання НС на вулиці, зніміть вдома верхній одяг, адже так ви позбудетесь до 90% небезпечного радіоактивного пилу. Помістіть одяг у герметичний пакет чи контейнер, тримайте подалі від себе і тварин. Якщо є така можливість, то прийміть душ. Не використовуйте кондиціонери для волосся, лише шампунь. Якщо ж ні, то просто вимийте з милом під проточною водою відкритті частини тіла (руки, обличчя). У разі відсутності води, скористайтесь вологими серветками.

Щодо безпеки харчування, то необхідно мати в будинку запас їжі на 2-3 доби. Це повинна бути бутильована вода, консервовані продукти, в герметичній упаковці. Продукти, що були в морозильній камері також безпечні.

«Коли ми відкриваємо консервацію, то протираємо кришку, адже на ній може бути пил. Вода в кранах безпечна лише в господарських цілях. Після досліджень стане відомо чи вона безпечна для пиття. Овочі з власних присадибних ділянок також вживати не можна. Йодна профілактика проводиться лише після офіційного оповіщення від органів влади. Завчасна профілактика йодом шкідлива для здоров’я», – розповіла заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Ольга Березецька.

Детальніше про усі рекомендації у презентації за посиланням. Відеотрансляція лекції доступна тут – https://fb.watch/lt3npCBjEp/ (з технічних причин до 06:30 є перебої зі звуком, далі – все працює справно).

Росіяни покидають Запорізьку АЕС

Три поради громадянам у разі НС на ЗАЕС (відео)

Зеленський попередив увесь світ, що росіяни підірвуть Запорізьку АЕС

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів