Де й коли наступатиме російська армія у лютому, - Бі-Бі-Сі

08:57 7 лютого 2023 р.

Фото до новини

Росія готує в Україні новий великий наступ, який розпочнеться у найближчі два тижні.

Такі попередження останнім часом звучать від українських та західних офіційних осіб, вони містяться в публікаціях з посиланням на обізнані анонімні джерела. Ці версії узагальнила ВВС-Україна, пише Dailylviv.com.

Якщо вірити висловлюванням українських чиновників та публікаціям ЗМІ, під загрозою одразу кілька напрямків: південна частина Донецької області, район Мелітополя, околиці міст Бахмут та Вугледар, де давно точаться запеклі бої, а також Лиман на заході Луганської області, звільнений українською армією під час осіннього наступу .

"Вже є багато повідомлень про те, що окупанти хочуть зробити в лютому щось символічне. Спробувати відігратися за їхні торішні поразки. Ми побачимо цей збільшений тиск на різних напрямках фронту, а також тиск в інформаційному полі", - заявив у неділю ввечері президент України Володимир Зеленський.

Про те, що Росія розпочне наступ, минулого тижня попереджали міністр оборони України Олексій Резніков та голова Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов. Вони кажуть, що наступ має розпочатися до 24 лютого - цього дня виповниться рік з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Зрештою, видання Financial Times написало з посиланням на неназваного "радника української армії", що Київ отримав "дуже надійну інформацію" про те, що наступ може розпочатися впродовж найближчих 10 днів.

Захоплення Донбасу є політичним завданням, поставленим російським керівництвом, і ймовірність того, що наступ розпочнеться в цьому регіоні, досить висока, розповідав в інтерв'ю газеті Washington Post начальник військової розвідки України Кирило Буданов. За його словами, у 2023 році Росія фокусуватиметься саме на захопленні Донецької та Луганської областей.

Другий небезпечний напрямок - Запорізька область. Тут лінія фронту надто близька до залізничної гілки, яка проходить через Федорівку, Камиш-Зорю та Волноваху. Ця лінія важлива для постачання усього угруповання російських військ на півдні України, і тому ідея відсунути лінію фронту на північ може виглядати для росіян дуже привабливою.

У меншій небезпеці, за загальною оцінкою, залишаються напрямки з боку Білорусі до столиці України та з Брянської, Курської й Білгородської областей Росії - через державний кордон. Прикордонні населені пункти періодично зазнають обстрілів, але поки що активність з боку російської армії на цій ділянці невелика.

Наступати набагато складніше, ніж оборонятися. Забезпечити раптовість можна таємним розгортанням. Ще один спосіб забезпечити силам перевагу - відволікаючі удари, які змушують противника розподіляти резерви.

Прийнято вважати, що наступні сили зазнають втрат щодо оборонців у пропорції 3 до 1. Відповідно, важливо не тільки забезпечити перевагу ударного угруповання, як мінімум, у такому співвідношенні, але й не дати оборонцям накопичити сили.

На підготовку Росією нового наступу може вказувати те, що його ознаки, судячи з відкритих даних, спостерігаються на кількох напрямках одразу.

Ще важче судити про те, який він матиме характер. Якщо Росія має намір прорвати фронт і зробити глибокий наступ з рішучими цілями по всій глибині оборони з оточенням угруповань ЗСУ, то зробити це можна лише за багаторазової переваги сил.

Теоретично російська армія спроможна накопичити їх в одному місці, але щоб такий прорив був успішним, це потрібно зробити максимально таємно, що при наявному рівні розвідки здається важкоздійсненним.

Інший варіант - продовження тактики повільного просування з допомогою посилення військ на певній ділянці чи відразу на кількох. У такій ситуації Росія може використати загальну чисельну перевагу у живій силі, бронетехніці, авіації та артилерії. Але повільний темп може дозволити Україні підтягнути резерви та стримати натиск.

Окрім символічної дати 24 лютого, до якої, як багато хто побоюється, Росія може приурочити новий наступ, є ще дві обставини, які можуть спричинити російський генштаб у плануванні наступів. Це погода та західне озброєння, яке почне отримувати ЗСУ.

Найближчим часом ЗСУ почнуть отримувати нову техніку, і навіть зовсім невелика кількість посилить українську армію.

На цей час, за оцінкою Кирила Буданова, у Росії на фронті близько 326 тисяч військових.

Український військовий радник в анонімному інтерв'ю Financial Times припустив, що наступ росіян, імовірно, очолять елітні підрозділи. "Це справжні механізовані бригади, навіть якщо вони менш боєздатні, ніж були на початку війни. Їх посилили підрозділи ВДВ та морської піхоти. Це не водії автобусів та не вчителі", - цитує його газета.

Зрештою, фактор погоди. У квітні почнеться бездоріжжя, яке зробить місцевість поза дорогами важкопрохідною навіть для легкої гусеничної техніки. Російська армія вже зіткнулася з цим на початку вторгнення. Тому "метеорологічне вікно" для наступу зменшується з кожним днем.

Першого квітня росіяни зможуть розпочати новий масштабний наступ, - The Times

Росію опановує воєнний стан

В Росії заборонили виїзд за кордон військовозобов'язаним

Росія різко зменшила артилерійський вогонь по Україні на 75%: що це означає

В окупованих регіонах України Путін заборонив виїзд громадян і запровадив тероборону

Росія анонсує формування щонайменше 20 нових дивізій - український генерал

Захід втягує Росію у війну на виснаження, - Кох

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів