Засідання Львівської територіальної виборчої комісії саботують: експерт пояснив, кому це вигідно

18:23 4 січня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні ввечері заплановане засідання Львівської обласної територіальної виборчої комісії, під час якого вкотре мали б розглядати питання заміщення депутатських мандатів Григорія Козловського та Михайла Седіла, які склали повноваження за власним бажанням.

Про це інформує керівник проєктів у сфері виборів та місцевого самоврядування у ГМ "ОПОРА Львів" Тарас Радь, пише Dailylviv.com.

Проте, за його словами, ймовірність того, що засідання відбудеться - невелика: навіть якщо вдасться зібрати кворум, що малоймовірно, то майже напевно комісія провалить голосування за призначення депутатами двох наступних по територіальних виборчих списках кандидатів

"Це технічні з погляду виборчого законодавства питання, які, за потреби, стають частиною політичного процесу. Саботаж роботи Львівської обласної ТВК є частиною її стратегії бездіяльності, яка триває з літа 2022 року, коли комісія спершу у липні, а згодом у жовтні аналогічно провалила голосування за заміщення депутатського мандата Григорія Козловського. А він (саботаж) своєю чергою є частиною більшого політичного процесу - боротьби за контроль над Львівською обласною радою, яка триває ще 2021 року",- зазначив Радь.

ВІн вважає, що комісія збирається для імітації діяльності, оскільки сьогодні минає останній, передбачений законом, день для розгляду рішення Львівської обласної ради про складання повноважень Михайлом Седілом. Проте як показує практика після такого засідання "для пташки" більше нічого не відбувається, і усі вдають вигляд, що усе в рамках законності. Виглядає на те, що більшість сторін цього процесу така ситуація, якщо не цілком влаштовує, то принаймні її підвішаний стан дає більше переваг, аніж прийняття рішення про призначення двох нових депутатів. Це хронічна проблема зовнішнього керування діяльністю виборчих комісій в Україні, які формуються за принципом партійного представництва

"Цей "гордіїв вузол" могла б розрубати Центральна виборча комісія, розпустивши Львівську обласну ТВК і сформувавши новий склад або прийнявши ці рішення самостійно. Для цього у неї є законні повноваження на підставі очевидної бездіяльності ТВК, проте з певних причин також досі не зробила цього. ЦВК поінформована про цю ситуацію, але, очевидно, також не поспішає брати ініціативу на себе. І для цього їй не обов'язково потрібні офіційні звернення сторін, права яких порушують. Як показує практика, якщо є політична воля вона може дуже швидко та ефективно вирішити проблему та закінчити процес заміщення двох депутатських мандатів",- пояснив експерт.

Тарас Радь, підрахував, шо сьогодні у ЛОР є 8 "підвішаних" депутатських мандатів. 

"Якщо також взяти до уваги нещодавню смерть депутата Володимира Квурта, а також інший політичний, а тепер судовий процес з відкликання Українською галицькою партією 5 депутатів своєї фракції, станом на сьогодні у Львівській обласній раді є 8 підвішаних депутатських мандатів",- сказав екперт.

Львівська обласна рада достроково припинила повноваження депутата Григорія Козловського

Війна і децентралізація влади: нова практика від Херсона до Львова

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів