У Гаазі розпочався народний суд над Путіним

23:24 22 лютого 2023 р.

Фото до новини

Планується, що суд винесе вердикт у п'ятницю – перші роковини російського вторгнення.

Про це повідомив Kavkazcenter, пише Dailylviv.com.

«Народний суд» – це спільна ініціатива правозахисної організації «Кіно за мир», українського Центру громадянських свобод і Бена Ференца, 102-річного юриста, який є останнім прокурором Нюрнберзького процесу, що залишився живим, над вищими нацистськими лідерами після Другої світової війни.

Тижневі слухання відкрилися в Гаазі через два дні після того, як віцепрезидентка США Камала Гарріс заявила, що Вашингтон встановив, що російські війська в Україні скоїли злочини проти людяності, оголосивши, що винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Планується, що суд винесе вердикт у п'ятницю – перші роковини російського вторгнення.

Як пишуть коментарі, у процесі, який не має юридичної сили, беруть участь відомі міжнародні юристи. Йдеться про символічний крок через те, що відповідальні країни досі не організували міжнародний трибунал над ватажком Кремля з належною юрисдикцією, яка відповідає нормам права західних країн.

І хоча формально суд не має юридичної сили в рамках західної юрисдикції, звинувачення заявило, що воно представить свідчення того, що Путін вчинив тяжкий злочин, організувавши агресію проти України і віддавши наказ про вторгнення рік тому, розв'язавши руйнівну війну, внаслідок якої було вбито тисячі людей, а міста перетворені на руїни.

«Це злочин, який увійде до анналів безслав'я. Це злочин, який вимагає, щоб за нього відповіли», – заявив Дрю Уайт, канадський адвокат, який виступає як один з прокурорів суду.

Коментатори нагадують, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) розпочав розслідування злочинів Росії та Путіна, скоєних в Україні, але він також не має юрисдикції (за чинними на Заході юридичними правилами) для переслідування ватажка кремлівського режиму.

Лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук з українського Центру громадянських свобод виступила із заявою з відеозв'язку перед початком роботи народного суду.

«Путін, політичне керівництво та вище військове командування, які ініціювали, спланували та розпочали цю агресивну війну, мають бути покарані за цей міжнародний злочин», – сказала вона.

Cпецтрибунал для Росії: Міжнародного кримінального суду замало

Російські окупанти почали вчиняти злочини проти людяності, - міністр оборони

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів