Шольц закликав розширяти ЄС на схід і пообіцяв дотримати слова перед Україною

21:22 15 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Більша кількість країн-членів і чисельність населення дозволить ЄС відігравати суттєвішу геополітичну роль, переконаний канцлер ФРН.

Про це інформує DW, пише Dailylviv.com.

Розширення Європейського Союзу, зокрема внаслідок включення до нього нових країн на східних кордонах, посилить європейську спільноту.

"ЄС з 27, 30, 36 державами, з більш ніж 500 мільйонами вільних і рівноправних громадян, може посилити свою вагу у світі", - заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) на конгресі Партії європейських соціалістів (PES), у суботу, 15 жовтня, повідомляє Reuters.

Він додав, що продовження розширення ЄС на схід "є безпрограшним для всіх нас", і запевнив, що Євросоюз дотримається слова, даного країнам, які отримали статус кандидата до ЄС, зокрема Україні, Молдові і кільком балканським державам, зауважує dpa.

Разом з тим, на переконання канцлера, подальше розширення вимагатиме реформ всередині самого ЄС, зокрема поступової відмови від принципу одностайності для ухвалення рішень з питань зовнішньої та податкової політики. Шольц визнав, що це потребуватиме внутрішньої дискусії в ЄС, але запевнив, що така реформа буде кроком у правильному напрямку.

"Я також чітко кажу: якщо геополітична Європа є нашим прагненням, тоді ухвалення рішень більшістю є перевагою, а не втратою суверенітету", - зазначив він, запевнивши, що при цьому проблеми менших держав не залишатимуться поза увагою.

У промові Шольца  також йшлося про посилення Євросоюзу у військовому плані, зазначає dpa. Зокрема, канцлер запропонував перейти до скоординованої закупівлі зброї та обладнання, створити сили швидкого реагування ЄС до 2025 року та штаб ЄС для європейських збройних сил.

ЄС матиме спільну систему ППО: Sky Shield

За 16-кілометровим парканом замку Ельмау в Німеччині обговорять план допомоги Україні

Європарламент визнав право України вступити в ЄС

Вступ України в ЄС не розтягнеться на десятиріччя і п’ятирічки: все відбудеться швидше, - ОП (відео)

В Україні створюватиметься нова інтегрована система ППО

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів