Росія порушила договір про ядерну зброю, - США

09:52 1 лютого 2023 р.

Фото до новини

Висновок Держдепартаменту про те, що Москва «не дотримується» угоди, є першим випадком, коли США звинуватили Росію в порушенні договору, який набув чинності в 2011 році.

Росія порушила новий договір СНО про скорочення ядерних озброєнь великої дальності, відмовившись дозволити інспекції на місці та відхиливши прохання Вашингтона зустрітися, щоб обговорити свої проблеми щодо дотримання, йдеться у звіті Державного департаменту США, надісланому до Конгресу у вівторок. 

Про це інформує WSJ, пише Dailylviv.com.

Висновок Держдепартаменту про те, що Москва «не дотримується» угоди, є першим випадком, коли США звинуватили Росію в порушенні договору, який набув чинності в 2011 році. 

Відсутність інспекцій також ускладнила перевірку кількості боєголовок, які Росія розгорнула згідно з угодою, додав Держдепартамент.

Цей висновок зроблено на тлі занепокоєння, що гостра напруженість через вторгнення Росії в Україну може поставити під загрозу перспективи співпраці з контролю над озброєннями та переговорів щодо наступної угоди, яка набуде чинності після закінчення терміну дії нового договору у 2026 році.

Адміністрація Байдена прагне зберегти новий договір СНО, який є останньою великою угодою, що регулює ядерну конкуренцію між двома сторонами, і тисне на Росію, щоб вона виправила порушення.   

«Тут є чіткий шлях до повторного виконання зобов’язань, і ми продовжуємо високо цінувати цю угоду», — сказав високопоставлений чиновник Держдепартаменту. «Обидва ці випадки невідповідності легко виправити».

Російські офіційні особи знали, що Державний департамент повинен був незабаром звітувати перед Конгресом про дотримання Москвою нового договору СНО, і намагалися звинуватити США у слабкій співпраці з імплементацією угоди. 

Сергій Рябков, заступник міністра закордонних справ Росії, заявив минулого тижня російській газеті «КоммерсантЪ», що важко розвіяти занепокоєння Вашингтона, «поки США не переглянуть свою вкрай ворожу лінію щодо Росії». 

Пан Рябков у електронному листі, надісланому у вівторок The Wall Street Journal, не торкався питання інспекції, але зазначив, що «Росія послідовно повністю і суворо дотримується основних обмежень договору».

На початку правління адміністрації Байдена обидві сторони, здавалося, прагнули захистити договір. Президент Байден закликав до п’ятирічного продовження нового договору СНО протягом першого місяця перебування на посаді, на що Москва погодилася. Угода обмежує кількість розгорнутих ядерних боєголовок і бомб до 1550 і містить положення про інспекції на місці для перевірки обмежень договору. 

Перевірки були призупинені в березні 2020 року за взаємною згодою після спалаху пандемії Covid-19. Але напруженість навколо України пізніше кинула тінь на угоду. Коли США прагнули відновити інспекції в серпні 2022 року, Росія відмовилася.

Попри те, що Росія посилалася на ускладнення проведення перевірок у розпал пандемії, у звіті Держдепартаменту йдеться, що відмова Москви походить від її незадоволення реакцією США на вторгнення  президента Росії Володимира Путіна в Україну.

Проблеми загострилися, коли США спробували обговорити свої занепокоєння щодо відновлення інспекцій на сесії Двосторонньої консультативної комісії нового договору СНО, яка була створена для обговорення виконання угоди. 

Зустріч мала відбутися в Єгипті наприкінці листопада, але російські офіційні особи відмовилися від неї в останню хвилину та не погодилися на нову дату, що Держдепартамент називає другим випадком «невідповідності».

Розвідка України постійно стежить за переміщенням ядерної зброї Росії, - МО

Росія може атакувати Україну тактичними ядерними бомбами потужністю до 100 кілотонн, - експерти

Ядерна загроза: над Калінінградом кружляють кілька американських розвідувальних літаків BoeingRC-135

Зеленський сказав Раді Безпеки ООН, що треба зробити з Росією

США ударять по Чорноморському флоту рф і базах у Криму, якщо Путін застосує ядерну зброю в Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів