Кравчук не розуміє заяви Порошенка про ядерну зброю України

14:35 6 вересня 2018 р.

Фото до новини

Якщо би Україна у 1994 році не погодилася віддати ядерну зброю, то нам би загрожував другий Чорнобиль та санкції європейських держав. Крім того, управління цими ядерними ракетами було в руках Кремля. А всі ракети були націлені на США.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 6 вересня, під час прес-конференції на тему: «27 років Незалежності: перемоги, поразки, нові виклики», яка відбулася у Львівському прес-клубі, нагадав Президент України (1991-1994 років) Леонід Кравчук. 

- Ці 165 ядерних ракет, які стояли в Україні, були виготовлені за межами України. Це була зброя радянського союзу, поставлена на землі України. Варто знати, що ядерна зброя не може бути вічною. Є час дії ядерних боєголовок. І коли цей час завершується, вони стають небезпечними. Тобто у  1997 році в Україні міг статися другий Чорнобиль, - розповідає він. 

У ті часи Україна не могла замінити ті ядерні боєголовками власного виробництва, тому що не виготовляла їх. Створення української ядерної зброї потребувало щонайменше 45 млрд доларів. Хоча в бюджеті України було лише кілька мільйонів доларів, наголошує Леонід Кравчук. 

- Під час моїх зустрічей з віце-президентом Гором та президентом Клінтоном мені офіційно заявили: якщо Україна не складе ядерної зброї, то почнуться міжнародні санкції. Цю заяву Сполучених Штатів Америки підтримали всі європейські країни, - згадує він. 

Але найбільше бентежило тоді Леоніда Кравчука, що «чорна валізка» з кнопкою управління ядерними боєголовками, була в руках російського президента. 

- Вона була в Єльцина, а не в мене. Все вирішувала Москва. Всі ракети були націлені на США, всі 165, до єдиної. І уявіть собі, що хтось натиснув на кнопку, і ракета стартувала з території України. Відповідь, куди би прилетіла? Ми би могли стати заручниками, - пояснює перший Президент України своє рішення. 

Тому Леонід Кравчук не розуміє заяви Петра Порошенка, який вважає, що тоді можна було вчинити інакше.   

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів