Росія поневолювала поляків так, як тепер прагне вчинити з українцями

15:32 21 січня 2023 р.

Фото до новини

Голова Міноборони Польщі у 160-ту річницю Січневого повстання: наші предки не погоджувалися з російською домінацією.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

У Мщонові голова Міністерства національної оборони взяв участь у символічному похованні повстанського командира в цьому місті священника Владислава Полковського

Як сказав Маріуш Блащак, під час повстання поляки боролися проти російської окупації.

«Наші предки не погоджувалися з російською домінацією. Методи російської окупації були такими ж: вони полягали у намаганні поневолити інші народи. Росіяни відмовляли іншим народам у їх становленні. Це ж відбувається і сьогодні. Росія здійснює воєнні злочини. Росія не погоджується з незалежністю українців. Росія відмовляє українцям у їх самостановленні», — сказав віце-прем’єр Польщі.

У Мщонові освятили пам’ятник Героям Січневого повстання з Мщоновської землі. Обеліск також має бути символічною могилою Владислава Полковського, якого за патріотичну та повстанську діяльність було вислано до Сибіру.

Довідково

Січневе повстання — шляхетське повстання 1863–1864 років на землях колишньої Речі Посполитої. Разом з поляками у повстанні взяли участь литовці, білоруси й українці. Повстання мало характер партизанської війни, під час якої відбулося близько 1 200 битв і сутичок. Скінчилося поразкою повстанців, з яких кількадесят тисяч загинули в сутичках, близько 1 000 були страчені, близько 38 000 засуджені до каторги чи заслані до Сибіру, а близько 10 000 подалися на еміграцію. Місто Вільно було пацифіковане російськими загонами Муравйова, який вдався до жорстоких розправ. Причиною повстання стало прагнення передової частини польсько-литовського суспільства здобути національну незалежність від царської Росії і відновити свою державність.

Українська делегація спільно з польською вшанує у Варшаві пам'ять жертв трагічних подій на Волині

Минуло 83 роки від нападу СРСР на Польщу, якого поляки не чекали

Перша леді Польщі Агата Дуда вшанувала на Львівщині пам’ять українських і польських воїнів

Гості з Варшави поклали квіти у Львові до могил поляків і українців

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів