Минуло 83 роки від нападу СРСР на Польщу, якого поляки не чекали

16:49 17 вересня 2022 р.

Фото до новини

17 вересня 1939 року на східні території польської держави ввійшла червона армія.

Цим вона виконала положення таємного протоколу пакту Молотова-Ріббентропа, в якому Німеччина і СРСР розділили між собою сфери впливу. Наслідком альянсу Гітлера і Сталіна став поділ самотньої в боротьбі Польщі, який часто називають її четвертим поділом — аналогічно до розподілів її території між кількох загарбників наприкінці XVIII століття.

Про це нагадала Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Історик Інституту національної пам’яті професор Славомір Кальбарчик в ефірі Польського радіо звернув увагу, що поляки не очікували агресії з боку совєтської влади. 

«Можна сказати, здивування було абсолютним. Насправді це був ніж у спину, якого не очікували і який спричинив провал практично всіх концепцій подальшого опору в цій війні, яку розпочала Німеччина. Звідси взявся цей славний наказ Ридза-Сьміґли про загальне виведення Польського війська в напрямку Угорщини та Румунії», — наголосив історик.

Професор Славомір Кальбарчик додав, що Совєтський Союз мав унікальний підхід до анексії польських земель. Німці застосували декрети Гітлера, а совєти зорганізували псевдореферендум на східних територіях, які зайняли 1939 року. Й протягом усього періоду війни використовували цей аргумент у контактах з країнами антигітлерівської коаліції.

17 вересня, в річницю радянської агресії проти Польщі, відзначають День Сибіряка, встановлений Сеймом 2013 року з метою вшанування всіх засланих до Сибіру та на інші території Росії і Совєтського Союзу.

У 83-тю річницю радянського нападу на Польщу президент Анджей Дуда поклав квіти до пам’ятника «На честь висланих до Сибіру» у Ґдині.

У Львові місцева влада ніяк офіційно не згадала про 17 вересня 1939 року, коли - з одного боку - територія Західної України була приєднанна радянськими військами до території УРСР (насправді - СРСР), а з іншого - тут запанував сталінський тоталітарний режим.

Годинник Гітлера продали на аукціоні дешевше, ніж сподівалися організатори

Нацизм і сталінізм – зведені брати не тільки за пактом Молотова-Ріббентропа

Путін копіює «Ґляйвіцький інцидент» 1939 року?

Путін копіює «гляйвіцький прецедент» Гітлера, сфабрикований для «виправдання» агресії в 1939 році?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів