За панування над Україною у Другій світовій воювали дві тоталітарні системи: Гітлера і Сталіна

09:00 8 травня 2020 р.

Фото до новини

Звернення Міністра оборони України Андрія Тарана з нагоди Дня пам’яті та примирення.

"Україна та український народ зробили величезний внесок у перемогу над нацизмом. Упродовж 1939-1945 років загинуло більш, ніж 8 мільйонів українців. Перемога над нацизмом без України була б неможливою. Наші співвітчизники брали участь у бойових діях у складі армій держав Антигітлерівській коаліції та Руху опору по всій Європі. Мільйони українців боролися з нацизмом у лавах армій Об’єднаних націй – Радянського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Великої Британії та Канади, Польщі та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Південно-Східної Азії, на Тихому та Атлантичному океанах.

Кореспондент газети “Saturday Evening Post”, відвідавши в 1945 році Україну, написав: “Те, що дехто намагається зобразити як “російську славу”, було, насамперед, українською війною. Жодна європейська країна не постраждала більше від глибоких ран, завданих своїм містам, своїй промисловості, сільському господарству, людській силі”.

Трагедія українського народу в роки Другої світової війни полягала в тому, що українці були позбавлені власної державності, змушені були відстоювати чужі інтереси. За панування над Україною воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя.

У ці травневі дні Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також всіх жертв цієї жахливої війни. Відзначення Дня пам’яті та примирення, а також 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні має символізувати не тріумф переможців, а бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна вирішувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.

Наша пам’ять є запобіжником від того, щоб подібні лиха ніколи не повторювалися.

Сьогодні Україна, як і в роки Другої світової війни, є епіцентром протистояння агресору та важливим чинником європейської безпеки. Ми добре знаємо ціну війни. Ця боротьба триває вже шість років і ми не маємо права програти, бо, як і 75 років тому, захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Єдиним підсумком має бути не перемога, а мир.

Єднання суспільства навколо усвідомлення цієї істини й надалі сприятиме ефективному протистоянню зовнішнім викликам та загрозам.

Міністр оборони України Андрій Таран".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів