Помилкова порада Подоляка, якою може скористатися Кремль

17:44 27 травня 2023 р.

Фото до новини


Фото: Слово і діло

Радник Офісу Президента запропонував вимагати від РФ, щоб Кремль ще раз визнав, що СРСР остаточно розпався, а пострадянські країни мають увесь обсяг суверенітету.

Про це пише Dailylviv.com.

Заступник міністра закордонних справ Росії Міхаїл Галузін в інтерв'ю прокремлівській агенції ТАСС перелічив вимоги РФ до України задля досягнення миру. За його словами, насамперед Україна має припинити бойові дії, а країни Заходу — постачання зброї.

Додатково Галузін заявив, що РФ вимагає від України визнати "нові територіальні реалії" (залишити за Росією всі окуповані території України - DL), відмовитися від вступу до ЄС та НАТО, надати російській мові статус державної. На таку проімперську маячню другорядного чиновника за рівнем прийняття рішень у Кремлі можна було би навіть не звертати уваги, але сьогодні її прокоментував у твітері радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк.

«Вимоги Росії» вустами МЗС Рф швидше підтверджують юридичну й фактичну недієздатність російського керівництва. Тому реалістичні лише «зустрічні умови України»... - написав Михайло Подоляк. - Негайне виведення всіх військ із суверенної території України. Остаточне визнання того, що СРСР розпався й пострадянські країни мають увесь обсяг суверенітету. Видача воєнних злочинців й авторів війни. Закріплення зони демілітаризації (буферної зони) на території Рф. Скорочення наступальної зброї (ракет підвищеної дальності). Міжнародна конференція з організації контролю над ядерним арсеналом Рф. Юридично зафіксована програма репараційних виплат, включно з добровільною відмовою від арештованих в інших країнах російських активів на користь України..."

Усі українські вимоги для припинення війни Росії проти України, перелічені Михайлом Подоляком, давно відомі і не раз, зокрема, на різних рівнях озвучені Президентом України Володимиром Зеленським. За винятком однієї - про "остаточне визнання того, що СРСР розпався й пострадянські країни мають увесь обсяг суверенітету".

Правова і політична абсурдність такої вимоги від агресора може мати дуже критичну реакцію у світі. І не лише з боку насамперед таких пострадянських країн, як Естонія, Литва, Латвія, але й, зокрема, від США, країн ЄС, країн НАТО, всіх тих, які визнали державну незалежність України ще 32 роки тому, а тепер, за логікою Подоляка, чекатимуть перезатвердження її від Кремля.

Доречно пам'ятати, що, навіть ведучи війну в Україні під назвою СВО, РФ не додумалася скасувати на міждержавному рівні статус України-держави. Хіба що тепер, прочитавши пост Подоляка, почне над цим замислюватися...

Такий пасаж Михайла Подоляка чимось ще нагадав довоєнні прокремлівські соціологічні опитування в Україні, коли їхні організатори щоразу запитують громадян України, чи не хочуть вони повернення в ексСРСР. 

Цікаво, що рік тому Михайло Подоляк слушно писав у соцмережі: "Будь-які рішення в російських юрисдикціях стосовно України чи її військовослужбовців не матимуть жодної правової цінності для світу". Забув?

Та й світові домагання виключення РФ зі складу Ради Безпеки ООН як країни, що самочинно там осіла замість СРСР, також ще ніхто не скасував. Чи, може, попросимо Москву саму визнати це протизаконним спадкоємництвом? Якщо вже просити, то пакетом.

Найважливіші цитати з виступу Зеленського на Мюнхенській конференції

Війна триватиме доки житиме Путін, - Bloomberg

Путін втратив контроль над інформаційним простором Росії, - ISW

СБУ затримала політичного піарника Медведчука

Кремль воює в Україні за шпаргалками 1939-го року: помилка путіна

Роман Монкут для Dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів