Перший обеліск президентському подружжю на заході України

19:06 4 вересня 2022 р.

Фото до новини

Обеліск пам'яті Марії і Лєха Качинських, президентського подружжя, які трагічно загинули під час Смоленської катастрофи, було відкрито в неділю в Чорткові на заході України.

Церемонія відбулася до 500-річчя надання Чорткову міських прав королем Сигізмундом I Старим. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

На площі Лєха Качинського встановлено пам’ятник президентському подружжю Польщі. Під час церемонії були зачитані листи президентів Анджея Дуди та Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького та керівника Права і Справедливості Ярослава Качинського.

«Я високо оцінив новину про сьогоднішню церемонію в Чорткові. Президент Республіки Польща Лєх Качинський і пані Марія Качинська, чудова перша леді, яка його підтримувала, були пристрасними патріотами та людьми великої культури духу. Вони поділили живий інтерес до історії цих земель та їхнього родинного коріння з колишніми східними територіями Речі Посполитої, – написав президент Анджей Дуда у листі, який зачитав посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький.

Президент нагадав, що Лєх Качинський підтримував визвольні зусилля народів Східної Європи, і насамперед України.

«Він активно боровся за міцні основи для незалежності, безпеки, стабільного розвитку та європейської інтеграції тих сусідів Польщі, з якими нас об’єднує історія спільної державності, спільні цінності та історія боротьби за визволення від московського ярма», додав президент.

Подякувавши тим, хто долучився до створення обеліска пам’яті Марії та Лєха Качинських, Анджей Дуда підкреслив, що його відкриття припадає на особливий день.

«Дякую також за те, що вибрали дату для цієї церемонії. Сьогодні виповнюється 500 років з дня надання міських прав Чорткові Сигізмундом І Старим, правителем Польщі та Великого князівства Литовського, чиї війська розбили московське військо під Оршею у 1514 році», – зазначив президент.

«Це була спільна перемога поляків, литовців і русинів, які в той час створили багатонаціональну республіку, спільний дім і оазу свободи для народів багатьох мов, культур і релігій. Нехай цей славетний, втішний історичний контекст наповнить усіх жителів Чорткова підбадьоренням, додасть їм віри та сили пережити цей важкий час і знову радіти миру та свободі. Хай живе незалежна Україна! Хай живе вільна Польща!» – написав Анджей Дуда.

Президент Володимир Зеленський у своєму листі наголосив, що трагічна загибель польського президентського подружжя у Смоленській катастрофі також є великою втратою для українців. Він нагадав про свої зусилля для розвитку польсько-українських відносин та примирення двох братніх народів.

«Він розумів, наскільки Україна важлива для Польщі, і зробив усе можливе, щоб підтримати нашу країну. Лєх Качинський став прикладом сміливого лідера, дії якого змінюють історію», – написав він.

Також український президент нагадав про візит президента Польщі до Грузії, яка зазнала нападу Росії у 2008 році. «Лєх Качинський у Тбілісі висловив свою солідарність із Грузією і закликав увесь світ об’єднатися у діях проти Російської імперії, проти амбіцій Кремля. На жаль, світ не почув цієї поради ні в 2008, ні в 2014 році, коли Росія анексувала Крим, що відкрило двері для нападу Росії на всю Україну в лютому 2022 року», – наголосив Зеленський.

В Україні раніше ніколи ще не встановлювали обеліски президентським подружжям. 

Літак Качинського підірвали у повітрі російською вибухівкою (відео)

У Польщі довели, що росіяни підірвали літак президента Качинського біля Смоленська

Смоленськ 2010 – ще один злочин Путіна

Ярослав Качинський сказав, що має Захід зробити для України

Виступає Чортківський міський голова Володимир Шматько.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів