Літак Качинського підірвали у повітрі російською вибухівкою(відео)

09:38 1 серпня 2020 р.

Фото до новини

Польська комісія з повторного розслідування катастрофи літака Ту-154 президента Польщі Леха Качинського дійшла висновку про те, що тротил, вибух якого став причиною аварії, в літак заклали під час його ремонту в Росії.


Відео: Львівський пресклуб.

Нагадаємо, що літак Ту-154 Качинського 10 квiтня 2010 року було підірвано в повітрі під час заходу на посадку в аеропорту «Смоленськ-Північний». На борту перебували 96 осіб: 88 пасажирів і 8 членів екіпажу, що летіли на траурні заходи в Катині, де в 1940 році були розстріляні тисячі польських військовополонених. Всі, хто були в літаку загинули.

Перша польська комісія, яка зайнялася розслідуванням, була сформована прем'єр-міністром Дональдом Туском під керівництвом екс-голови МВС Єжи Міллера.

Ця комісія повторила версію Москви про те, що в катастрофі винні пілоти, які знизили літак нижче дозволеного мінімуму, незважаючи на густий туман. Також зазначалося на «помилки» російських диспетчерів смоленського аеропорту.

Тоді колишній міністр оборони Польщі Мацеревіч звинуватив прокуратуру Польщі в тому, що вона прекрасно знає, що літак був зруйнований двома вибухами, але приховує це і дозволяє слідчим повторювати версію росіян.

Однак пізніше нова влада Польщі відкинули висновки комісії Міллера і прийняли рішення про створення другої комісії.

Нова комісія під керівництвом Антоні Мацеревіча провела власне розслідування, яке спирається також на висновки західних експертів, які вивчили матеріали, отримані з місця аварії, в спеціальних лабораторіях. Ці матеріали вдалося отримати, незважаючи на те, що росіяни переорали місця падіння літака Качиньського, а самі уламки досі не повернули Польщі.

Комісія Мацеревіча раніше вже публікувала звіти про аварію літака і вже оголошувала, що причиною падіння були вибухи на борту.

А у п'ятницю, 31 липня, комісія опублікувала новий звіт про виконану за кілька років роботи. У цьому звіті знову стверджується, що причиною катастрофи стали два вибухи в лівому крилі і центральній частині літака.

Про вибухи свідчить характер пошкоджень повітряного судна і розліт уламків, а також характер травм, отриманих тими людьми, які перебували на борту, повідомляють польські ЗМІ. Багато тіл були розірвані на частини, 74% жертв повністю або частково позбавлені одягу, немов зазнали впливу вибухової хвилі. 47% людей дуже обгоріли. Нарешті, багато тіл були нашпиговані сторонніми предметами - осколками обшивки, скла і навіть сталевих конструкцій.

Згідно з польською версією, перший вибух зруйнував ліве крило літака. Потім спрацювала друга бомба, закладена поряд з так званим «генеральським відсіком» у центральній частині лайнера. Саме другий вибух убив високопоставлених пасажирів в цьому відсіку.

Версію про катастрофу в результаті зіткнення з землею експерти заперечили. «Цьому суперечить увесь дуже великий доказовий матеріал і результати дуже великої кількості експериментів і аналізів», - йдеться в звіті. Там також стверджується, що російські слідчі вжили заходів до приховування істинних причин авіакатастрофи.

Комісія вказує, що наявність слідів вибухових речовин на борту - тротилу, пентріта і RDX (гексогену) - підтвердили польська і британська лабораторії, де проводили дослідження.

Зазначається, що сліди вибухівки виявили в пробах, взятих «з частин літака, які російські техніки замінювали в 2009 році під час ремонту літаків Ту-154 №101 (літак Качинського) і Ту-154 №102 (ще один літак, що належить Польщі)».

«У цьому випадку лабораторія в штаті Орегон (США) виявила наявність тротилу. Треба взазначити, що це була частина, яку ніхто не розкручував, крім ремонтників, а сліди тротилу були знайдені всередині неї», - стверджує комісія.Про те, що причиною авіакатастрофи став вибух, у Варшаві публічно заявляють з 2016 року. Для пошуку слідів вибухових речовин проводилися ексгумації тіл загиблих, в тому числі Качинського.

У Москві, між тим, як і в випадку зі знищенням малайзійського "Боїнга", вперто заперечують факт вибуху на борту Ту-154, називаючи висновки польської комісії «ірраціональними».

При цьому росіяни досі не повертають уламки літака Качинського, кожен раз вигадуючи різні приводи і відмовки.

Додамо, у Польщі буде найбільше американське командування на східному фланзі НАТО.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів