Парламент обманув ФОПів

20:51 17 листопада 2020 р.

Фото до новини

Верховна Рада провалила законопроект №4313-д про відтермінування касових апаратів для фізичних осіб-підприємців.

"За" проєкт закону проголосували лише 17 депутатів, а "проти" - 228. Про це пише DailyLviv за матеріалами Верховної Ради і медіа

Поки депутати розглядали законопроєкт про відтермінування РРО, біля Верховної Ради мітингували підприємці. Вони вимагали скасувати карантин вихідного дня та ухвалити законопроєкти, які взагалі скасовують обов'язковість касових апаратів для спрощенців.

Раніше касові апарати були обов'язковими лише для двох категорій "спрощенців" - тих, хто торгує технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, та лікарськими засобами й виробами медичного призначення.

За законом, ухваленим восени минулого року, планувалося, що вже за рік, у жовтні 2020, РРО (реєстратори розрахункових операцій) мають стати обов'язковими для певної групи так званих "ризикових" видів діяльності для ФОП (фізичних осіб-підприємців) ІІ-ІІІ групи. До них віднесли підприємства ресторанного та готельного бізнесу, інтернет-торгівлі та секондхенду, продавців ювелірних та текстильних виробів, а також туристичних послуг та автозапчастин.

А з 2021 року класичні РРО (або ж касові апарати) чи програмні РРО мали стати обов'язковими для всіх, хто користується спрощеною системою оподаткування і чиї доходи не перевищують 1 млн грн. на рік.

Проте коронавірусний карантин навесні цього року скорегував ці плани. Депутати вирішили відкласти обов'язкове застосування РРО для ризикованих бізнесів до 1 січня 2021 року, а для усіх інших - до 1 квітня 2021 року.

Винятки залишилися незмінними: на підприємців I групи, тих, хто працює у сфері виробництва, а не торгівлі, або ж хто торгує лише без готівки, вимоги щодо фіксування своїх операцій через касу - реальну або ж віртуальну - не поширюються. 

Крім цього, з 1 січня 2021 року "поріг" для переходу із І до ІІ групи мав бути суттєво підвищений - з 1,5 до 2,5 млн грн.

Загалом, за опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", понад половина опитаних (51%) вважають, що розширення застосування касових апаратів свідчить про наведення ладу у сфері сплати податків. Водночас 37% переконані, що це свідчить радше про утиски малого бізнесу.

Так само понад половина учасників опитування (54%) вважають, що якiснi товари та послуги можуть надавати тiльки тi продавцi, якi чесно сплачують податки. А кожні чотири з п'яти (81%) опитаних вже не згодні купувати складну техніку без чека.

Касові апарати, а також їх обслуговування дійсно може коштувати багато для малого підприємця, якщо, звісно, його бізнес не будується на основі так званої ФОПо-ферми, коли досить велика компанія працює завдяки кільком десяткам спрощенців.

Проте, запроваджуючи обов'язковість касових апаратів, автори проекту закону передбачили і можливість застосування програмних РРО, а також період, коли їх можна буде спробувати у тестовому режимі без штрафних санкцій. Як заявила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей, вже три місяці, як працює розроблений державою "касовий апарат у смартфоні", і підприємці можуть встановити його безкоштовно. За її словами, від 1 серпня понад 2 300 підприємців зареєстрували майже 50 тисяч програмних РРО. За ними вже сформовано понад 50 млн чеків, а за добу реєструється близько 1 млн чеків.

А для тих, хто не довіряє перевагам безкоштовного державного ПРРО, є можливість придбати програмне забезпечення від приватних розробників. Зазвичай таке ПЗ на порядок дешевше звичайних касових апаратів разом із обслуговуванням, а українські програмісти пропонують комплексне рішення для малого бізнесу - не лише "фіскалізувати" свої операції, але й, наприклад, вести елементарну бухгалтерію. Програмні РРО розроблені таким чином, що можуть фіксувати операції і в офлайн режимі, а передавати інформацію тоді, коли є доступ до інтернету.

Пандемія і карантин, на думку Європейської Бізнес Асоціації, додала до переваг використання програмних РРО ще одну - можливість автоматичної фіксації операцій під час торгівлі онлайн, яку опановують дедалі більше українських бізнесів. Можливо, навіть у 2021 році, усі системи, з якими працює онлайн-бізнес, автоматично міститимуть в собі модулі фіскалізації.

Обслуговування класичного касового апарату коштує близько 500 грн на місяць, програмне РРО - 150-200 грн. А тим, хто хоче надавати своїм покупцям не лише електронний, але й паперовий чек, доведеться ще й мати термопринтер за близько 1 тис. грн. 

Лідер руху #SaveФОП Сергій Доротич прокоментував цю ситуацію так: 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів