НАТО не прийматиме Україну в члени Альянсу, але буде допомагати їй перемогти Росію - WSJ

20:51 4 квітня 2023 р.

Фото до новини

Позиція Польщі, Литви й Естонії контрастує з намірами США, Німеччини і Франції.

На саміті НАТО у липні Україна захоче розглянути її заявку на членство в Альянсі. Особливо, якщо Київ досягне успіху у весняному контрнаступі. Про це пише WSJ, інформує Dailylviv.com.  

Але видання вважає, що швидкий вступ Фінляндії до НАТО контрастує зі статусом та перспективами України в Альянсі. Головна причина та, що Україна перебуває у стані війни з Росією, а її членство поставило б НАТО у прямий конфлікт з Москвою, чого Північноатлантична спілка всіляко уникає.

«У зв'язку з тим, що членство України знято з порядку денного НАТО, лідери обговорюють запропонувати якусь втішну нагороду, щоб продемонструвати підтримку та заохочення, не роблячи зайвих обіцянок і не забезпечуючи Росії будь-яку пропагандистську перемогу. Який би пакет не прийняли на саміті у Вільнюсі, він ляже в основу відносин НАТО з Києвом на місяці чи роки», - наголошують у WSJ.

Видання з посиланням на неназвані джерела повідомляє, що дебати всередині НАТО зосереджені на таких питаннях, як надання Україні жорстких гарантій безпеки або більш розмитих гарантій безпеки, а також балансування між нарощуванням короткострокових військових можливостей і формуванням довгострокових політичних зв'язків.

При цьому зараз відбуваються обговорення щодо виду цих домовленостей. Наприклад, Польща, Литва та Естонія наполягають на сильних гарантіях безпеки та чіткому шляху до членства з тісними політичними зв'язками для України.

А інші країни, включаючи США, Німеччину та Францію, є за те, щоб більше зосередитися на короткострокових практичних проблемах, таких як надання Україні зброї, фінансування й гуманітарної підтримки.

Україна повинна мати багаторічну підтримку від НАТО, - Столтенберг

В Україну прилетять F-16: генсек НАТО вірить у це

Ми не можемо дозволити Росії виграти війну, підтримка України має бути довгостроковою, - Столтенберґ

Війна в Україні входить у критичну фазу, НАТО надсилає сильну і об’єднану відповідь рф, - Столтенберг

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів