МЗС України зрікається Степана Бандери

15:16 1 липня 2022 р.

Фото до новини

Посол України у Німеччині Андрій Мельник прокоментував в інтерв'ю історичну роль Степана Бандери. В українському міністерстві закордонних справ заявили, що думка дипломата "не відображає позицію відомства".

Про це повідомляє DW, пише Dailylviv.com

Міністерство закордонних справ України дистанціювалося від висловлювань про історичну роль одного з лідерів Організації українських націоналістів (ОУН) Степана Бандери, які зробив посол України у Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю німецькому журналісту Тіло Юнгу (Tilo Jung). Заява українського МЗС була розміщена на сайті відомства пізно ввечері 30 червня.

"Думка, яку посол України в Німеччині Андрій Мельник висловив в інтерв'ю німецькому журналісту, є його власною і не відображає позицію міністерства закордонних справ України", - зазначили в МЗС.

Відносини України і Польщі зараз перебувають на своєму піку, і дві країни ніщо не роз'єднує, додали у відомстві. "Як в Києві, так і у Варшаві є повне порозуміння щодо необхідності збереження єдності перед нагальними загрозами", - йдеться у повідомленні.

Мельник під час інтерв'ю, зокрема, сказав: "Немає жодних доказів того, що бандерівці вбили сотні тисяч євреїв. Це - наратив, який досі просувають росіяни. Він знаходить підтримку в Німеччині, Польщі та Ізраїлі". Відповідаючи на запитання про розправи над польським населенням, Мельник зазначив, що у цей період відбувалися масові вбивства як поляків, так і українців.

Після слів Мельника телефонну розмову провели міністри закордонних справ України і Польщі. "Відбулася розмова з моїм другом, міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, щодо заяв Андрія Мельника, які фальшують історію. Я подякував міністру Кулебі за швидке публічне втручання у цю справу" - написав у Twitter польський міністр Збігнєв Рау і додав, що "Польща та Україна повинні разом протистояти як спробам провокацій, так і браку розсудливості й відповідальності".

Діяльність Бандери

У 1930-тих роках Бандера був був засуджений у Польщі за організацію політичного вбивства польського міністра внутрішніх справ Броніслава Перацького. На початку Другої світової війни він вийшов на волю. Незабаром в ОУН стався розкол на помірне і радикальне крило, яке очолив Бандера (ОУН-Б). Під час підготовки нападу нацистської Німеччини на СРСР соратники Бандери пішли на співпрацю з Берліном у складі двох українських батальйонів: "Нахтігаль" і "Роланд".

У Львові вони 30 червня 1941 року проголосили незалежну Українську державу, яку мав очолити Бандера. Він перебував тоді в Польщі, поїхати до України німецька влада йому не дозволила. Німецький диктатор Адольф Гітлер не підтримав ідею української незалежності, тому Бандеру заарештували та помістили до концтабору Заксенгаузен, де він перебував до 1944 року.

Після війни Бандера жив у Мюнхені, де в жовтні 1959 року його вбив агент Комітету державної безпеки СРСР Богдан Сташинський зі спеціального пістолета з ціаністим калієм.

Путін боїться Бандеру за заклики до розвалення російської імперії

Посол Польщі помилково підтримав Посла Ізраїлю щодо критики Степана Бандери

Посол Ізраїлю в Україні не хоче змиритися з історичною роллю провідника ОУН Степана Бандери

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів