Мінкультури запевняє, що відчепилося від УГКЦ

21:40 17 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: news.ugcc.org.ua

Щодо каплиці на Майдані претензії греко-католикам агресивно висловлюють натомість «політичні православні».

У п’ятницю, 17 січня, на прохання Міністерства культури України відбулася зустріч Патріарха Української греко-католицької церкви, Блаженнішого Святослава (Шевчука), з міністром культури Леонідом Новохатьком, котрий надав додаткові роз’яснення з приводу листа, в якому його відомство погрожувало 3 січня подати на УГКЦ до суду з приводу присутності священнослужителів на Майдані Незалежності. Однак сьогодні Леонід Новохатько стверджував, що його міністерство вже не має на меті чинити через це тиск на Українську греко-католицької церкви й подавати судові позови щодо припинення діяльності релігійних організацій УГКЦ.

Міністр культури навпаки – позитивно оцінив миротворчу роль духовенства різних конфесій, в тому числі УГКЦ, для недопущення провокацій і насильства під час мирних протестів, що відбуваються впродовж останніх місяців, зокрема у Києві.Зі свого боку, Блаженніший Святослав висловив сподівання, що органам державної влади, зокрема тим, яких завданням є послужити народові у забезпеченні його права на релігійну свободу в Україні, вистачить мудрості для того, щоби не  переносити сучасну суспільно-політичну кризу ще й на релігійне середовище.

Про це повідомляє в п’ятницю департамент інформації УГКЦ. Натомість інтернет-портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України» розповідає, що сьогодні, 17 січня, в Києві група людей із хрестами та іконами пікетувала храм Святого Миколая УГКЦ, вимагаючи передачі його православним. 

До церкви вони прийшли зі сторони Києво-Печерської лаври, біля Аскольдової могили зробили обхід, а потім розпочали свою акцію, яка супроводжувалась агресивними викриками. Як повідомляє в п’ятницю департамент інформації УГКЦ. один із активістів, Дмитро Жуков із депутатського об’єднання «За Каноніческую Церковь», стверджував під час зібрання, що храм Святого Миколая нібито незаконно захоплений уніатами.

Окрім того, Жуков твердив, що начебто також незаконно споруджена польова каплиця на Майданні. Адміністратор парафії Святого Миколая о. Ігор Онишкевич розповів також: «Мені зателефонували із попередженням, що йдуть церковні пікетувальники на Аскольдову могилу. Коли я прибув на місце події, то почав пояснювати мітингувальникам те, чому ми молимося у цьому храмі. Та мені перешкоджали говорити. Потім люди пішли в сторону Майдану, злобно споглядаючи на мене». 

За словами священика, пізніше активіст Дмитро Жуков сказав, що він представляє також ще й один інформаційний ресурс, тому записав на камеру коментар о. Ігоря, який додав також: «Цей чоловік казав, що УГКЦ підтримує «державний переворот» і посміла поставити каплицю на Майдані. Він також наголосив, що не розуміє поняття «екуменічної каплиці». А ще погрозив, що активісти будуть приходити із такими акціями, бо УГКЦ встановила незаконно каплицю на Майдані».

Як уже інформувала «РІСУ», 11 січня представники релігійних організацій «Православний вибір», «Союз православних братств України» і «Народний собор» птакож ровели мітинг біля Патріаршого собору Української Греко-Католицької Церкви, закликаючи УГКЦ утриматися від участі в акціях протесту на Майдані Незалежності. Пікет тривав 15 хвилин.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів