"Круті тачки" політиків з Верховної Ради та держорганів передати захисникам на сході Україні, - порада з Польщі

20:44 15 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Автомобіль ексшефа Укравтодору, звинуваченого в корупції Славоміра Новака, вартістю кількадесят тисяч євро передано прикордонним службам задля захисту польського кордону на сході.

Журналіст суспільного телебачення TVP INFO Марцін Туліцький підготував репортаж "Всі обличчя Славоміра Новака". Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com. Редактор Марцін Туліцький зібрав голоси в українських та польських експертів, журналістів, представників правоохоронних органів, політиків про діяльність Славоміра Новака як шефа Укравтодору, потужних корупційних схем та причетності Дональда Туска до формування кар’єри Новака.

,,Пестунчик Туска’’, ,,Дрібний хитрунчик’’ - кажуть співрозмовники TVP INFO про екс-міністра кабміну Дональда Туска та шефа Укравтодору. Окружна прокуратура в Варшаві досі висунула Славоміру Новаку 17 підозр. Новак почув обвинувачення серед іншого про: заснування організованої злочинної групи, що діяла у Варшаві, Ґданську та в Україні, та керування цією ж групою, прийняття фінансової вигоди, відплатного захисту у зв’язку з займанням посади шефа Укравтодору, вимагання та приймання фінансової вигоду в роках 2012-2013 у обмін за посади у товариствах Державної казни, відмивання брудних грошей, відплатного захисту у зв’язку з займанням посади шефа Політичного офісу прем’єра та Міністра транспорту, будівництва та морської економіки. Новак під арештом перебував від липня 2020 року та 12 квітня 2021 року.

Як нагадав автор репортажу ,,Всі обличчя Славоміра Новака’’ Марцін Туліцький, Новак приїхавши в Україну заявив російською мовою виснаженим від війни та економічної кризи українцям, що від понеділка до п'ятниці він буде працювати в Україні, а у вікенд повертатиметься до Ґданська.

Призначення Новака шефом Укравтодору спричинило лавину запитань до мене від українських журналістів – Андрію, чому на таку посаду призначають судиму людину? Я відповідав – питайте тих, хто його призначав, а зокрема тих, хто моделює його кар’єру – тобто Дональда Туска, ну й звичайно особи, що приймали рішення в Києві. Польські журналісти, на відміну від більшості українських, вже тоді знали про сумнівну репутацію Новака. Тим більш, що внаслідок тзв. ,,плівкового скандалу’’ ще за часів правління Дональда Туска, журналісти оприлюднили вислови Новака, який намагається встановити з тодішнім заступником міністра фінансів відсутність покарання для фірми дружини Славоміра Новака. На записі Новак повторює фразу - ,,Кинуть мене в тюрму, блін’’.

Отже, вже задовго до призначення на посаду шефа Укравтодору, Новак усвідомлював небезпеку перспективи тюрми. Однак факт уникнення покарання польським судочинством за фінансові махінації, лише зміцнив переконаність Новака, що політична парасоля дозволить задіяти в Україні набагато більш потужні схеми хабарництва.

Речник Окружної прокуратури у Варшаві Алєксандра Скжиняж розповідає про підозри щодо Славоміра Новака

Славомір Н. прийняв хабарі у розмірі близько 8 мільйонів злотих, а також вимагав отримання фінансової вигоди в розмірі 4,5 мільйона злотих.

Автор репортажу ,,Всі обличчя Новака’’ нагадує, що злочини, про які повідомила польська прокуратура, пов’язані з діяльністю Новака в Україні, а сам Новак, прибувши у Київ, насамперед заявив, звісно російською мовою, що він не чарівник.

Чудес будівництва українських автобанів при Новаку в Києві справді дарма шукати. Натомість відбулися чудеса фінансові. Кшиштоф Заремба – до 2009 року політик партії Туска та Новака – Громадянської платформи, а опісля член Права та справедливості, дуже добре знає Новака та початки його політичної кар’єри в Ґданську:

Перше, що мені у голову зайшло у момент, коли прочитав у змі, що він сюди взагалі пішов, й якась газета написала, скільки його зарплата становить після перерахування на злоті – 2500 злотих. Тоді я посміхнувся й подумав – ого – буде цікаво. Посміхнувся й залишив це, а потім сталося, що сталося.

Юрій Бутусов – головний редактор українського видання ЦЕНЗОР.НЕТ, який справою екс-очільника Укравтодору займається від її початку, про присутність Новака в Україні так розповів телеканалу TVP INFO:

Новак просто вмонтувався в систему відсутності відповідальності в Україні та підпорядкувався корупційним правилам. Замість того, щоб запровадити сучасні принципи, почав грати за всіма радянськими правилами. Єдине, що його відрізняло, це те, що мав польський паспорт та до нього ставилися з пошаною як до представника Польщі, представника ЄС, але він прийняв оці радянські правила.

Коли в Польщі оглядачі міцно сумнівалися у ідейності місії Новака в Україні, а українські та польські журналісти почали повідомляти про серйозні корупційні злочини, люди Дональда Туска в ЄС однозначно заявляли про чесноти Новака.

Говорить міністр в кабміні Туска а опісля комісар Європейської комісії  - Ельжбєта Бєньковська:

Я завжди була горда, що мій приятель – європеєць займається настільки вагомою сферою української економіки.

Бєньковська, як і Новак, також була героєм ,,плівкового скандалу’’ з часів кабміну Туска, коли як міністр заявила: "За 6 тисяч злотих тільки злодій може працювати".

Нагадаймо, що Славомір Новак хизувався тим, що його зарплата як очільника Укравтодору офіційно становила 2,5 тисячі злотих.

Віце-міністр юстиції Мацєй Вонсік так прокоментував факт знайдення в квартирі Новака та в квартирах його друзів схованки, де слідчі органи викрили близько мільйона євро:

- Кожен, хто чесно заробить кошти, тримає їх або в банку, або інвестує на біржі, або купує цінні папери. Приховування в помешканні знайомих грошей у схованках під меблями доводить лише того, що ці кошти здобули протизаконним способом

Сергій Рокунь, представник Національного антикорупційного бюро України, який займається справою Новака, описав польським журналістам схему виплат для пестунчика Дональда Туска:

- У практиці правоохоронних органів здебільшого це одна подія, хто дає неправомірну вигоду, хтось її бере. А у нашому випадку, у цих протизаконних діях, всі узгодження та вимоги передати гроші відбувалися на території однієї держави, а сам переказ грошей на території іншої.

Речник міністра-координатора польських спецслужб Станіслав Жарин звернув увагу, що схеми структур протизаконних дій побудовано, і в Польщі, і в Україні:

- Тут проникають певні структури, будовані в Україні, будовані в Польщі. Всім, як здається, керував Славомір Н.

Про мотиви роботи в Україні Славоміра Новака розповідає віце-міністр юстиції Польщі Мацєй Вонсік:

- На мою думку, можна ризикнути таким твердженням, що корупція не була таким собі додатковим місцем зайнятості, тільки корупція була основним місцем зайнятості Славоміра Н., а професійна робота була тільки додатком.

Кшиштоф Заремба, екс член партії Туска та Новака – Громадянської платформи, так охарактеризував Славоміра Н.:

- По-перше: пестунчик Туска. По-друге: такий, як зі фільмів Вуді Аллена – дрібний хитрунчик.

Представник Національного антикорупційного бюро України так каже про роботу підозрюваного Славоміра Н.:

- Підприємство, бенефіціарним власником якого була підозрювана особа, послідовно не дотримувалося умов договору щодо автошляху Київ – Одеса. Зате, екс-очільник Укравтодору, в обмін за отримання неправомірної фінансової вигоди, забезпечував продовження договору цієї фірми та чинив можливим фінансування з бюджету...

Ще у квітні цього року, Дональд Туск на телеканалі TVN однозначно захищав Новака:

- Перш за все, це спекуляції та плітки, його утримують під арештом на те, щоб зламати його й примусити дати якісь політичні свідчення.

Однак, після оприлюднення прокуратурою схованок Новака, а також факту викриття слідчими генетичного сліду Новака та викритих у схованках купюрах валют різних країн, колишній великий друг підозрюваного – Дональд Туск заявив лише: "Це справа між прокуратурою, судом та паном Славоміром Новаком".

Люди, які знають Туска від десятків років, кажуть, що така поведінка особливо характерна всій політичній кар’єрі екс-короля Європи.

Як завершиться справа Новака - кінцево невідомо. Досі практичний результат дій слідчих органів такий, що машину Новака за кількадесят тисяч Євро передано прикордонним службам задля захисту кордону перед гібридним наступом Путіна та Лукашенки. Може, українські слідчі органи пішли б таким же прикладом, і фінансовані із сумнівних джерел "круті тачки" політиків із Верховної Ради та державних органів передали захисникам на сході Україні.

Екскерівника Укравтодору судитимуть у Польщі

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів