Двигуни, підшипники, верстати, які потрібні Путіну для виробництва зброї, йдуть до Росії зі Словаччини

09:30 5 листопада 2022 р.

Фото до новини

Словаччина є складом для російської армії - словацькі митники також відпускають багато товарів постачальникам російських збройових компаній.

Про це інформує Dennik N, пише Dailylviv.com.

«Ми не вирішуємо, чи будуть товари, які експортуються до Росії, використовуватися російськими військовими», - йдеться у фінансовому звіті словацької митниці.

На початку жовтня іранський безпілотник Mohajer-6 впав у море поблизу українського порту Одеса. Його, очевидно, використала російська армія, яка цими днями руйнує українську цивільну інфраструктуру та вбиває мирних жителів.

Несподіваним відкриттям українських військових стало те, що іранський безпілотник містив висококласний австрійський двигун Rotax 912iS, який використовується в малих цивільних літаках. Виробник Rotax одразу спростував постачання двигунів до Ірану та почав розслідування.

Як це пов’язано зі Словаччиною? 21 квітня цього року словацькі митні органи дозволили словацькій компанії з Прієвідзи експортувати до Ірану товар «Авіаційний двигун Rotax 912 для цивільних літаків типу DY-K103».

Це лише початок. У газеті «Н» є перелік з тисячі найменувань різноманітних товарів, які наші митники після початку війни в Україні відпустили напряму до Росії — і вони можуть бути використані для виробництва важкого озброєння. Це підшипники, верстати для виробництва деталей шин і навіть цілі двигуни. 

Виданню вдалося пов’язати імпортерів деяких позицій зі списку з конкретними виробниками російської військової техніки.

Основний висновок полягає в тому, що митники, мабуть, не перевірили під час підтвердження експорту, чи можуть товари також використовувати для виробництва військового обладнання і, отже, чи є вони товарами подвійного використання як для цивільних, так і для військових цілей.

Якби це були товари, які також могли б використовувати у військових цілях, це могло б бути порушенням санкцій Європейського Союзу.

Війська Вишеградської групи маневрують на Підкарпатті з врахуванням досвіду війни в Україні

ППО, бронекатери: США оприлюднили новий пакет допомоги Україні (відео)

Білий дім сьогодні повідомить українцям приємні новини, - Міноборони

У листопаді Іран відправить в Росію партію з понад 200 бойових дронів - розвідка

Іран готується відправити Росії 1000 додаткових одиниць зброї, включаючи балістичні ракети

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів