Дратує не лише російська мова: чому змінилося ставлення поляків до українців-біженців - соціологія

12:15 12 лютого 2023 р.

Фото до новини

У Польщі багато поляків змінюють своє ставлення до українських біженців на гірше,

Про це повідомляє  Rzeczpospolita, пише Dailylviv.com.

У Польщі осіло близько 1,2-1,3 млн осіб, не враховуючи тих, хто жив тут до війни. У січні дослідники з факультету політичних наук і міжнародних досліджень Варшавського університету та Економіко-гуманітарного університету у Варшаві вдруге дослідили соціальне сприйняття поляками біженців з України.

Це порівняльний звіт за результатами дослідження, проведеного серед людей віком 16-65 років та регіональної вибірки (прикордонна територія з Білоруссю) у 2022-2023 роках.

Результати, які ми зараз отримали, нас дуже здивували. Ми виявили нове явище – ефект, який ми називаємо дисонансом позитивного ставлення (PAD – прим. автора). Це явище стосується соціального сприйняття біженців з України, пояснює в інтерв’ю виданню Rzeczpospolita д-р Роберт Станішевський, керівник дослідження з факультету політичних наук і міжнародних досліджень Варшавського університету. Звідки в поляків взявся дисонанс щодо українців і що це означає?

Д-р Станішевський: "Результати наших опитувань громадської думки показують, що позитивне ставлення поляків до українців і допомоги їм, переважно військової, практично не змінилося з початку війни. Проте на додаткові запитання «Чи змінилося ваше ставлення до біженців з України за останні 6 місяців, тобто з червня 2022 року?», аж чверть опитаних відповіли «так». Причому з них 68%. заявили, що напрямок змін був негативним, тому їх ставлення погіршилося. Це явище вимагає подальших досліджень, щоб пояснити цей дисонанс".

Військова допомога

Згідно зі звітом дослідження, «потенційні загрози з боку українських біженців для Польщі включають: негативний вплив на ринок праці, негативний вплив на польську економіку/державний бюджет/зростання інфляції та злочинності». Порівняно з квітнем 2022 року значущість українського націоналізму зменшилася, але водночас частіше згадувалось про іншу культуру українців, зазначають дослідники.

Польща повинна допомагати Україні переважно у військовому плані, надаючи розвіддані, боєприпаси та зброю, вважають респонденти. Проте згоди на відряджання польських військових у складі місії НАТО в Україну досі немає.

Розкол у суспільстві можна побачити і в іншому аспекті. Близько половини респондентів (48 відсотків) вважають, що Польща має надати додаткову підтримку, але більше третини – проти.

Обмежений соціальний супровід

Дослідники з Варшавського університету також підкреслюють у доповіді ще одну тенденцію, яка була зауважена раніше, і яка зараз трохи поглибилася. Йдеться про соціальну допомогу біженцям.

З квітня 2022 року незначно – на 4 п.п. – знизилася сприйнятливість закону про допомогу громадянам України (він дає пільги нарівні з громадянами ЄС). Хоча поляки здебільшого підтримують допомогу українцям у вигляді додаткової одноразової допомоги у розмірі 300 злотих (49%), доступу до безплатної медичної допомоги (62%) та приймання дітей біженців з України до польських шкіл (87%), немає загальної згоди на сімейні виплати та допомогу по догляду за дитиною, наприклад, 500+ та соціальну допомогу, таку як виплати - негативні думки становлять 5 відсотків більше, ніж у 2022 році. На цілих 16 процентних пунктів. більше (наразі 36 відсотків) респондентів не схвалюють фінансування житла для українців. З лютого уряд запровадив часткову оплату для біженців понад 120 днів у Польщі.

Мірослава Скорку, голову Союзу українців у Польщі, однак не дивує ставлення поляків до українців.

"Перш за все, нас дратує іноземна мова, яка нас оточує, переважно російська, якою користуються біженці. Зрештою, це «мова ворога», ми втрачаємо уявлення про те, хто вони насправді, - пояснює президент Скорка.

Що означає інша культура, яка негативно налаштовує нас на цей народ? – Це зарозумілість і зарозумілість, яка є пережитком «русского міра» в цьому суспільстві, на жаль, іноді це елемент внутрішньої культури, яка в Росії, в Україні є символом доброго статусу і становища. Це захоплення снобізмом, дорогими автомобілями, недотриманням заборон на кшталт обмеження швидкості, паркування в недозволених місцях. Ми не приймаємо це. Українці не лише хоробрі воїни. І я вважаю добре, що ми це зауважуємо, бо вони наші гості, а ми господарі, – оцінює Мирослав Скорка.

У Польщі близько 3,5 млн біженців з України, - маршалок Сейму

Польща переходить на другий етап допомоги українським біженцям: що змінилося

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів