Частина засобів ППО вже надійшла в Україну і постачання буде продовжуватися, - ексдипломат

20:24 7 березня 2022 р.

Фото до новини

Бельгійський ексдипломат розповів про перспективи закриття неба над Україною та російську загрозу для Європи

Про це інформує Український тиждень, пише Dailylviv.com.

Зенон Коваль — бельгійський дипломат українського походження. Працював представником урядів франкомовних громад Бельгії в Празі, Ханої, Тунісі, Варшаві. Колишній радник міністра міжнародних зв’язків урядів франкомовних громад Бельгії. Від жовтня 1992-го до січня 1995-го — спеціальний радник Посольства України в Брюсселі під керівництвом посла Володимира Василенка. Представництво тоді опікувалося зв’язками з країнами Бенілюксу, НАТО та ЄС. Єдиний іноземний дипломат, який працював радником посольства України. Нині представник франкомовних урядів Бельгії при ЮНЕСКО й ОЕСР в Парижі. Нижче подаємо коментар Зенона Коваля для Тижня:

Стосовно закриття неба над вашою країною, офіційна позиція НАТО є дуже обережною. Якщо вірити попередженням Москви, присутність літаків Альянсу в небі України може спричинити неочікувану і «потужну» відповідь Росії, бо це буде означати, що НАТО воює проти Росії. Натомість треба зазначити, що перекриття неба має дві складові: авіацію та засоби ППО. Відносно ППО, частина озброєння вже надійшла в Україну і постачання буде продовжуватися. Високий представник Європи у справах зовнішньої політики і безпеки, Жозеп Боррель, також згадував про можливість передати Україні 70 літаків МіГ і СУ, які ще використовуються в Польщі, Румунії, Болгарії і Словаччині.

В Румунії, за ще не досліджених обставинах, минулої середи пропав винищувач і гелікоптер, який вилетів рятувати пілота. Це може бути попередження з боку Москви, щоб не передавали літаки Україні. Цей інцидент ретельно досліджується. Сьогодні Державний секретар США Ентоні Блінкен знаходиться на кордоні між Польщею і Україною, і думаю, що, крім питань пов’язаних з біженцями, питання військової допомоги там напевно обговорюються. Зрештою ще можуть бути інші альтернативи, але розв’язку треба зайти як найшвидше, бо кожний день важче воювати і більше жертв, зокрема серед цивільних.

Під час всіх виступів і демонстрацій, організованих на підтримку України, питання закриття неба над Україною звучить як пріоритет. Наші партнери це добре усвідомили і тепер намагаються знайти відповідь, яка б не розпалила повномасштабну (за участі НАТО) чи ядерну війну.

Бізнесові еліти ЄС починають розуміти що війна, розв’язана Росією проти України, також загрожує Європі. Звернення Президента Володимира Зеленського, дипкорпусу України і представників наших громад за кордоном тут безперечно відіграли велику роль і мали належний вплив. Бізнесова еліта нарешті зрозуміла, що її також доведеться втратити частину своїх прибутків через необхідність санкцій. Низка великих компаній вже перестали торгувати з Росією або закрили свої представництва у Москві. На полицях магазинів Брюсселю, наприклад, вже не буде ані російської горілки, ані раків “Chatka”, які тут користувались значною популярністю. Треба також звернути увагу на підвищення цін на нафтові продукти і на продовольство.

Вторгнення Росії спричинило ланцюгову реакцію, і це мабуть буде ще одним приводом для Західного світу, щоб спробувати зупинити цю війну і перейти до дипломатичної фази переговорів. Але ми знаємо, що Україна ніколи не піде на поступки, тому треба і надалі переконувати наших партнерів, що ми боремося і за себе, і за них, і якщо вони нас кинуть, то будуть співвідповідальними з Росією за всі злочини, скоєні проти України. Наступною мішенню Путіна стануть вже вони самі”.

Ми програємо. Варіанту можливої перемоги немає. Звіт російського аналітика

США та Польща розглядають можливість надання Україні літаків радянських часів

Замість закриття неба США може надати повітряну допомогу Україні

Польща не надасть винищувачі МіГ-29 Україні, - уряд РП

Країни НАТО отримали зелене світло на передачу винищувачів Україні, - Блінкен

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів