США та Польща розглядають можливість надання Україні літаків радянських часів

11:06 6 березня 2022 р.

Фото до новини

США та Польща розглядають можливість надання Україні літаків радянських часів. Пропозиція надійшла після того, як президент України Зеленський палко звернувся до Конгресу з проханням про реактивні винищувачі радянських часів.

Сполучені Штати вивчають угоду, згідно з якою Польща надсилатиме Україні літаки радянських часів в обмін на американські реактивні винищувачі F-16, заявили американські чиновники в суботу, в останній спробі допомогти Україні у відповідь на вторгнення Росії.

Про це інформує The Wall Street Journal, пише Dailylviv.com.

Угода потребуватиме схвалення Білого дому та дій Конгресу, заявили чиновники США.

Розкриття можливої ​​угоди сталося після палкого прохання президента України Володимира Зеленського до Капітолійського пагорба про допомогу в отриманні більш смертельної військової допомоги, особливо реактивних винищувачів радянського виробництва, якими можуть керувати українські пілоти. Зеленський також підтримав пропозицію заборонити імпорт США російської нафти під час відеодзвінка в суботу вранці з членами Конгресу.

Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл (Р., Кентукки) запитав пана Зеленського, що йому найбільше потрібно, за словами двох учасників розмови. Український президент відповів потребою в реактивних винищувачах. Він також говорив про введення забороненої для польотів зони над Україною, але через перекладача сказав: «Якщо ви не можете цього зробити, то принаймні доставте мені літаки», — каже співрозмовник.

У східноєвропейських союзників є радянські військові літаки, які потенційно можуть бути передані Україні. Сенатор Дік Дурбін (Д., Іллінойс), демократ № 2 Сенату, сказав, що США повинні допомогти зробити можливою передачу літака. «Ми повинні усунути всі перешкоди на шляху надання будь-яких заходів підтримки Україні, включаючи пошук способи для Сполучених Штатів компенсувати нашим східноєвропейським партнерам, які бажають передати Україні свої літаки радянського зразка», – сказав він у заяві.

Інший депутат сказав в інтерв'ю, що Конгрес може спрямувати кошти в законопроект про витрати на поповнення запасів європейських союзників.

Зеленський сказав, що реактивні літаки важливіші за зенітні ракети «Стінгер», на які США дали зелене світло.

Представник оборонного відомства США заявив, що інші союзні країни прагнуть надати Україні російські літаки. Збройні сили США заповнювали б американськими літаками

"Ми не проти", - сказав чиновник.

Невідомо, скільки літаків радянських часів має Польща. Згідно з інформацією про продаж, ВПС Польщі вже мають флот із щонайменше кількох десятків F-16.

Американські офіційні особи заявили, що є низка «складних практичних питань», у тому числі щодо доставки літаків в Україну. Надавати літаки радянських часів, за їхніми словами, є «суверенним рішенням» для Польщі, і деталі домовленості необхідно узгодити з Варшавою.

"Ми працюємо з поляками над цим питанням і консультуємось з іншими нашими союзниками по НАТО", - сказав представник Білого дому.

Колишні члени радянського блоку успадкували зброю, боєприпаси та іншу техніку після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. Українська армія в основному складається з озброєння радянських часів.

Держсекретар Ентоні Блінкен, запитавши про запит України на літаки, сказав: «Ми говоримо про все і працюємо над усім».

«Президент Зеленський відчайдушно просив країни Східної Європи надати Україні літаки російського виробництва», – заявив лідер більшості в Сенаті Чак Шумер (Д., Нью-Йорк) у заяві після дзвінка. «Ці літаки дуже потрібні. І я зроблю все можливе, щоб допомогти адміністрації сприяти їх передачі».

Одне з основних суперечностей полягає в тому, чи буде організація передачі літаків Україні більш прямим залученням до конфлікту. Деякі законодавці кажуть, що ні. Заклик щодо літаків, а також дронів спонукав законодавців обох сторін закликати адміністрацію Байдена зробити більше для полегшення передачі радянських літаків.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів