Білорусь не буде використана для завдання ядерного удару по Україні, - міністр у Нью-Йорку

23:05 24 вересня 2022 р.

Фото до новини

Білорусь не розглядає можливість використання будь-якої зброї проти будь-кого, і, тим більше, категорично проти використання ядерної зброї.

Про це міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив у Нью-Йорку в інтерв'ю французькому телеканалу "France24", повідомили в МЗС Білорусі, пише Dailylviv.com.

"Ми загалом категорично проти використання ядерної зброї. Може, ви знаєте, що ще в 90-х ми вивезли ядерну зброю з території Білорусі. Ми були першою країною, яка зробила це без будь-яких попередніх умов. Таким чином, ми повністю проти використання ядерної зброї, тому що це призведе, на мій погляд, до знищення людства, але слід зазначити, що ми в цілому проти використання будь-якої зброї, переконаний, що завжди є можливість сісти за стіл переговорів і знайти вирішення проблеми, про що постійно говорить наш президент", - наголосив міністр.

Голові МЗС було поставлене уточнювальне запитання про те, що відповідно до домовленостей з Росією, у Білорусі є озброєння, здатне нести ядерну зброю. Чи може у зв'язку з цим Білорусь бути використана для завдання ядерного удару по Україні, якщо Росія попросить це зробити, поцікавився журналіст.

"Знову ж повторюся, ми зацікавлені у припиненні конфлікту якнайшвидше. Ми не збираємося завдавати удару, - запевнив Володимир Макей. - Ми не збираємося використовувати ядерну зброю. І ми не розглядаємо можливість використання будь-якої зброї проти будь-кого".

Щодо того, навіщо Білорусі такі види озброєння, він звернув увагу, що країна має також думати про свою безпеку. "Як ми можемо спокійно сидіти і дивитися на те, як зростає контингент НАТО на західних кордонах Білорусі - у Польщі, в Балтійських країнах, як з кожним роком збільшується кількість військових навчань, які проводяться НАТО? Тільки за останній рік їх кількість збільшилася втричі. Ми повинні думати про безпеку нашого народу, про благополуччя нашого народу. Ми намагаємося робити кроки у відповідь", - пояснив керівник білоруського зовнішньополітичного відомства.

Відповідаючи на запитання, чи виходить для Білорусі військова загроза від НАТО, країн Заходу чи будь-якої сусідньої з Білоруссю держави у Східній Європі, він сказав: "Я сподіваюся, що такого не станеться ні зараз, ні в майбутньому. Але ми, безумовно, стурбовані розміщенням збройних сил США у сусідніх із нами країнах".

Україна вимагає термінового скликання Радбезу ООН, - МЗС

путіну доповіли, що США зроблять з росією, - СЗР

Джо Байден відповів, чи вважає росію державою-спонсором тероризму

Росія вимагає повної капітуляції Заходу і ліквідації НАТО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів