68% поляків за прийняття біженців з України, але 55% проти додаткової допомоги їм, - дослідження

07:23 13 червня 2023 р.

Фото до новини

На погіршення настроїв анкетованих поляків і сприйняття воєнних мігрантів з України найбільше впливає «вимогливість» українських гостей у Польщі.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

68 відсотків опитаних поляків підтримують прийняття біженців з України. 55 відсотків респондентів проти додаткової державної допомоги для них. Такими є результати найновішого дослідження «Соціальне сприйняття біженців з України, мігрантів і дій польської держави», проведеного спільно Дослідницькою лабораторією факультету політичних наук і міжнародних досліджень Варшавського університету та факультету соціальних наук Економіко-гуманітарного університету у Варшаві.

Це було третє дослідження про біженців з України і шосте — про мігрантів. Проєкт стартував у січні 2022 року.

Останнє опитування показує, що в червні 2023 року, вперше з початку проєкту, було зафіксовано дуже значне зниження індексу соціального сприйняття мігрантів стосовно біженців з України.

«Більшість поляків все ще позитивно сприймають біженців з цієї країни (67%), але відсоток респондентів, які сприймають їх позитивно, зменшився аж на 13 відсотків. При цьому з 8 до 13 відсотків зросла група респондентів, які негативно сприймають українців», свідчать дані опитування.

Порівняно з січнем 2023 року на шість відсотків до 31 відсотка змінився відсоток респондентів, які відповіли, що їхнє ставлення до біженців з України змінилося.

Переважна більшість тих, хто бачить зміни, вважають, що їхнє ставлення до біженців з цієї країни погіршилося з 68% до 85%. Основним чинником, який поляки вказують, є «вимогливе ставлення» українців (39%). 85 відсотків респондентів все ще вважають, що Польща повинна допомагати Україні під час війни з Росією. Проте відсоток тих, хто мав переконливі настрої у цьому питанні, зменшився з 62 у січні 2023 року до 40 відсотків у червні 2023 року.

Порівняно з січнем 2023 року змінилися настрої респондентів щодо додаткової підтримки України з боку польської держави, окрім вжитих досі дій. «Вперше ми маємо справу з ситуацією, коли більшість поляків (55 відсотків) виступають проти додаткової допомоги», — свідчить дослідження.

68 відсотків опитаних поляків виступають за те, щоб біженців з України приймали до тих пір, поки вони не зможуть повернутися до своєї країни.

рф залякує поляків пропагандою про українських біженців

Не всі біженці з України у Польщі платитимуть за проживання: кого звільнять від оплати

Дратує не лише російська мова: чому змінилося ставлення поляків до українців-біженців - соціологія

У Польщі близько 3,5 млн біженців з України, - маршалок Сейму

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів