Здорове старіння: вчені розробили метод видалення пошкоджених клітин

10:49 24 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Вчені розробили антитіла, які знищують старі, нефункціональні клітини, які залишилися в організмі. Це спосіб вилікувати хвороби, пов’язані зі старінням, і навіть уповільнити старіння, кажуть дослідники.

Про це розповів Polsatnews, пише Dailylviv.com. До кінця невідомо, чому деякі люди мають менше проблем у літньому віці, ніж інші, які страждають, наприклад, хворобою Альцгеймера, діабетом або раком. Згідно з одним поясненням, багато що залежить від того, наскільки ефективно організм може впоратися з пошкодженнями клітин, які набуваються роками.

Маючи це на увазі, дослідники з Університету Оберта де Каталонія та Університету Лестера розробили метод видалення вже пошкоджених старих клітин.

Для цього вони розробили антитіло, яке діє як «розумна бомба», що розпізнає специфічні білки на поверхні цього типу клітин. Воно приєднується до них і вивільняє ліки, дозволяючи йому позбутися від специфічних клітин, не завдаючи шкоди іншим.

На думку дослідників, це може відкрити шлях до лікування широкого спектру захворювань, пов’язаних зі старінням, і, можливо, допоможе уповільнити його.

"Це перший випадок, коли у нас є препарат на основі антитіл, який можна використовувати для затримки клітинного старіння у людей, - каже провідний дослідник Сальвадор Маціп. - Ми базували свою роботу на існуючій протираковій терапії, спрямованій на білки, присутні на поверхні ракових клітин. Ми застосували їх до старих клітин", - додав він.

Кожен організм має клітинну систему старіння, яка зупиняє поділ пошкоджених клітин і видаляє їх, щоб вони не розмножувалися, пояснюють дослідники. Цей механізм допомагає, наприклад, зменшити ризик розвитку раку. Подібні процеси, які видаляють відповідні клітини, забезпечують правильний розвиток у внутрішньоутробному періоді.

Попередні дослідження на тваринах показали, що видалення старих клітин спеціальними препаратами ефективно затримує хвороби та старіння. Для цього були використані порівняно нові речовини, відомі як сенолітики, але вони не були такими специфічними, як антитіла, і викликали побічні ефекти.

Новий підхід долає цю проблему. 

- Так само, як типові антитіла розпізнають мікроби і захищають нас від них, антитіла, вироблені нами, розпізнають старі клітини. Крім того, ми додали до них токсичне навантаження, яка руйнує ці клітини. Тому вони працюють подібно до керованих ракет, - пояснює професор Маціп.

На думку дослідників, лікування можна починати після появи симптомів таких захворювань, як Альцгейнер, Паркінсон, артрит, катаракта та деяких пухлин. У довгостроковій перспективі така терапія в деяких випадках може бути використана для підтримки здорового старіння.

Повністю зупинити коронавірус можуть ліки, які медицина вже використовує

Користь сексу для здоров'я

Львівський метод бджоловжалювання продублювали німецькою мовою (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів