Повністю зупинити коронавірус можуть ліки, які медицина вже використовує

08:53 24 жовтня 2021 р.

Фото умовне

Фото умовне

Група вчених з Єврейського університету в Єрусалимі заявляє, що вони визначили з бібліотеки вже наявних лікарських сполук кілька ліків, які потенційно можуть допомогти в боротьбі з COVID-19.

Про це повідомляє The Jerusalem Post, пише Dailylviv.com з посиланням на ізраїльську інформаційну агенцію Cursorinfo.

Професор Шай Аркін, біохімік з Інституту наук про життя Олександра Зільбермана, розповів, що вчені провели експеримент, в час якого інфіковані SARS-CoV-2 клітини були поміщені в колбу разом з ліками. Вчені вивчили клітини через два дні і виявили, що майже 100% клітин вижили, незважаючи на те, що були інфіковані коронавірусом. При цьому, без з'єднань з ліками, близько 50% клітин загинуло після контакту з вірусом.

Аркін і його команда детально вивчили бібліотеку із понад 2 800 дозволених до застосування з'єднань, виявивши 18 препаратів, які, на їхню думку, могли бути ефективними.

У неопублікованій роботі дослідники повідомляють, що деякі з цих сполук «показують добру ефективність проти всього вірусу в експериментах in vitro».

Два з них - це дарапладіб, який використовується для лікування атеросклерозу, і флуматініб, який використовується для лікування деяких видів раку крові. Хоча вчений не наважувався оголосити назви будь-яких ліків і сказав, що не може рекомендувати їх, доки вони не пройдуть належні клінічні випробування.

За словами вчених, ліки діють шляхом пригнічення двох мішеней вірусу: білка E (оболонки) і білка 3a. Білок Е є найбільш консервативним з усіх вірусних білків. Наприклад, у той час як білки-шипи SARS-CoV-2 і SARS-CoV-1 (вірус 2003 г.) ідентичні тільки приблизно на 75%, їхні білки E приблизно на 95% ідентичні. Це означає, що ліки, ймовірно, залишаться ефективними навіть при мутації вірусу, сказав Аркін.

З попередніх досліджень стало відомо, що білки E і 3a необхідні для вірусної інфекційності. Команда Аркін була однією з перших, хто вивчив білок E першого коронавірусу SARS у 2004 році.

Аркін сказав, що важлива наявність «великого арсеналу» ліків для боротьби з SARS-CoV-2.

«Ми ніколи не повинні опинитися в ситуації, коли в нашому арсеналі є тільки одна одиниця вогнепальної зброї. Якщо у нас є тільки один вид зброї, і ми покладаємося лише на нього, а потім настане час, коли він вийде з ладу, ми опинимося в дуже небезпечній ситуації», - сказав він.

Вчені мають намір продовжити дослідження in vitro та in vivo. Вчені також намагаються знайти фармацевтичного партнера для проведення запланованих досліджень.

In vivo - це експеримент або тестування, яке проводиться всередині живого організму або в його природному середовищі, а in vitro - це експеримент, який проводиться поза живим організмом, як правило, у пробірці або чашці Петрі.

Президент порівняв коронавірус з туберкульозом, поліомієлітом, дифтерією, коклюшем, правцем і кором

Виходимо на пік захворюваності: треба робити 350-400 тис щеплень за добу, - РНБО

На Львівщину доставили велику партію вакцини від Pfizer

Львівщина отримала інноваційні ліки прямої дії на коронавірус,- МОЗ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів