Нова клініка захворювання та швидке прогресування: пульмонологиня у Львові розповіла про наступ Дельта-штаму

15:59 13 липня 2021 р.

Фото до новини

Новий вірус здатен швидше прикріплятися до клітин організму людини. Саме тому він небезпечний – через швидке прогресування хвороби.

Про це інформує пресслужба ЛОДА з посиланням на пульмонологиню Надію Рудницьку, пише Dailylviv.

«Уханський штам коронавірусу «SARS-CoV-2» з’явився у 2019 році. Поки вчені та лікарі почали розуміти та вивчати захворювання, його профілактику, коронавірус почав мутувати і з’явилися нові штами – Альфа (американський), Бета (південноафриканський), Гама (бразильський), Дельта (індійський, з’явився у жовтні 2020 р.) і Дельта Плюс (з’явився у березні 2021 р.). Новий вірус здатен швидше прикріплятися до клітин організму людини. Саме тому він небезпечний – через швидке прогресування хвороби», - розповіла експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з пульмонології Надія Рудницька.

Пульмонологиня також зазначила, що новий штам ковіду інфікує дітей від 2-х років, підлітків, молодих осіб 30-35 років.

«Змінилася клініка захворювання. Якщо раніше це був гострий початок хвороби, то зараз вірус навчився жити, він маскується під гостре респіраторне захворювання – з’являються чхання, нежить, біль в горлі та головний біль. На четвертий-п’ятий день з’являється висока температура.

Змінилися шляхи передачі Дельта-штаму. Якщо раніше вірус передавався повітряно-крапельним шляхом, через дихальні шляхи і слизові оболонки, то на сьогодні доведено ще один шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт. Більшість пацієнтів з штамом Дельта мають кишкові розлади – нудота, зниження апетиту, болі в кишківнику», - пояснила пульмонологиня.

Надія Рудницька також розповіла, що згідно з дослідженням інституту Ашера в Единбурзі (Шотландія), прогресування Дельта-штаму є дуже швидким, для зараження достатньо контакту з хворою людиною протягом десяти секунд.

 «Особливо наголошую на важливості носіння рукавиць та гігієні рук, оскільки новий штам передається через шлунково-кишковий тракт. І, звичайно ж, на необхідності вакцинації. За даними ВООЗ, більше як у ста країнах світу фіксують випадки захворювання на ковід штаму Дельта. У США вже вакцинують підлітків і планують вакцинувати дітей», - зауважила медик.

Нагадаємо, як зазначав раніше регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції на Львівщині Олег Когут, усі три вакцини, що використовують в Україні, захищають від нового штаму.

У центрах вакцинації на Львівщині використовуватимуть також Pfizer

У Львові цими вихідними працюватиме вже сім центрів вакцинації. Перелік і графік

Львівщина тоне в медичних відходах: не має де утилізувати

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів