В Україні присуджено науковий ступінь доктора філософії 370 особам

14:08 16 квітня 2021 р.

Фото до новини

Удосконалено процес атестації кадрів на здобуття ступеня доктора філософії. Заклади вищої освіти, наукові установи повинні забезпечити трансляцію атестації здобувачів ступеня доктора філософії в режимі реального часу на своїх офіційних веб-сайтах.

Сьогодні, 16 квітня 2021 року, Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких Законів України щодо присудження наукових ступенів» (реєстраційний № 4667-1). Про це повідомило офіційне інтернет-представництво Президента України, пише Dailylviv.

Як зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, зміни до законодавства покликані розблокувати процес захисту дисертацій на здобуття ступенів кандидата і доктора наук. Здобувачі можуть захищатися в докторських спеціалізованих вчених радах без встановлення обмежувальних термінів.

Зазначимо, що закон комплексно розв’язує питання щодо присудження наукових ступенів шляхом внесення змін до Законів України «Про вищу освіту», «Про освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про фахову передвищу освіту».

Також удосконалено процес атестації кадрів на здобуття ступеня доктора філософії.

Після офіційного опублікування закону МОН поінформує про нововведення заклади вищої освіти та наукові установи відповідним листом-роз’ясненням.

Нагадаємо, за рішення атестаційної колегії присуджено науковий ступінь доктора філософії 370 особам.

У законі зазначено, що доктор філософії  - це освітній і водночас науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра. Ступінь доктора філософії присуджується разовою спеціалізованою вченою радою закладу вищої освіти або наукової установи за результатами успішного виконання здобувачем вищої освіти відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді.

Особа має право здобувати ступінь доктора філософії під час навчання в аспірантурі (ад’юнктурі). Особи, які професійно здійснюють наукову, науково-технічну або науково-педагогічну діяльність за основним місцем роботи, мають право здобувати ступінь доктора філософії поза аспірантурою, зокрема під час перебування у творчій відпустці, за умови успішного виконання відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді.

Нагадаємо, що 30 березня 2021 року Верховна Рада розблокувала процес захисту дисертацій на здобуття ступенів кандидата і доктора наук. Здобувачі зможуть захищатися в постійно діючих докторських спеціалізованих вчених радах без встановлення обмежувальних термінів.

Усі найкращі зарубіжні університети матимуть право відкрити філії в Україні. Окрім п'яти міст

Міністр освіти злякався, що в його чотирьох роботах знайдуть плагіат

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів