Штурмовий безпілотник «Коса» - для України. 1000 штук щомісяця

19:01 17 грудня 2023 р.

Фото до новини

Новий тип ударних БпЛА далекого радіусу дії починає з України завдавати ударів по російських окупантах.

Мова про AQ-400 Scythe ("Коса") виробництва Terminal Autonomy. Виробники підтверджують факт завдання ударів, але не можуть прокоментувати деталі. Forbes опублікував докладний матеріал, присвячений новому українському безпілотнику AQ-400 Scythe, інформує DailyLviv.com.

Концепція компанії – демократизація повітряної потужності за допомогою великої кількості недорогих автономних боєприпасів. Компанія вже постачає дрони Scythe - виробляється 50 шт. на місяць, але вже до другого кварталу 2024 планується випуск 500 шт. в місяць. Ціль - 1000 штук щомісяця.

Компактна конструкція має два набори крил, переднє та заднє, які забезпечують максимальну підйомну силу при мінімальному розмаху крил і дозволяють укладати 30 повністю зібраних Scythe в один транспортний контейнер для перевезення.

Читайте також: Розпочалось будівництво заводу з виготовлення ударних БПЛА Bayraktar в Україні

Корпус безпілотника виготовлений з фрезерованих листів фанери, зібраних на меблевих фабриках, що, за словами творців, вигідніше для масового виробництва, ніж 3D-друк або використання таких матеріалів, як скловолокно. Дрон спроектований таким чином, щоб його можна було виготовляти без залучення кваліфікованої робочої сили, що дозволить легко нарощувати обсяги без тривалого технічного навчання.

Запас ходу "Коси" - близько 750-900 км, залежно від варіанту двигуна. Цього достатньо, щоб у межах досяжності виявилася величезна територія Росії, а також увесь Крим. Крейсерська швидкість дрону – близько 140 км/год, а максимальна кінцева – 200 км/год. "Коса" несе 42-кг боєголовку, аналогічну "шахедівській".

За словами засновника компанії Франциско Серра-Мартінса, стандартним боєзарядом є українська термобарична боєголовка масового виробництва або пара 122-мм артснарядів, які розкидають шрапнель великою площею. Але є й інші варіанти для конкретних цілей.

Читайте також: В Україні формують перші у світі ударні роти БПЛА: відібрано найпрофесійніших військових

Обидві сторони широко використовують радіочастотні перешкоди для блокування використання GPS та інших супутникових навігаційних систем. Однак "шахедам" часто вдається знайти свої цілі завдяки поєднанню антен, стійких до перешкод, та інерційної навігації. "Коса" може використовувати аналогічний підхід, використовуючи лазерний альтиметр від Lightware для польоту на дуже низькому рівні - близько 30 метрів. Перешкоди діють тільки в межах прямої видимості, тому дрони, що низько летять, важко заглушити, і вони зазнають впливу перешкод тільки тоді, коли опиняються дуже близько.

"Ми перейшли до польотів на висоті 3 км, тому будь-які ракети ППО, що збивають, коштують більше, ніж сама система", - повідомляють фахівці компанії-виробника. "Тільки на кінцевому пікіруванні він наближатиметься на меншій висоті; висотомір використовується для підриву в повітрі та обходу місцевості".

У цьому режимі "Коса" може орієнтуватися за допомогою системи візуального позиціонування, використовуючи дороги та інші видимі орієнтири, тому радіоперешкоди на нього не діють.

Як додаткову опцію "Коса" може мати відеозв'язок з оператором, перетворюючись на гігантського FPV-камікадзе, здатного вибирати і атакувати цілі, що рухаються, з високою точністю. Щоправда, це можливо лише в радіусі дії радіозв'язку та збільшує вартість, тому більшість Scythe атакують заздалегідь запрограмовані координати: командні центри, склади палива та боєприпасів, об'єкти ППО, аеродроми та інші важливі цілі.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов обіцяв, що тисячі БПЛА з дальністю польоту понад 3000 км готові летіти на Москву.

Читайте також: На Львівщині буде 100 мобільних груп для нищення російських БпЛА

Українські дрони-невидимки великої дальності Punisher вже на фронті

Ударний безпілотник Сокіл до Москви долетить

Україна розробляє бойові дрони, які атакуватимуть шахедів, - міністр

Відповідь шахедам: в Укроборонпромі повідомили про завершення розробки українських безпілотників

Українські безпілотники пролетіли над Росією від 500 до 750 км

Армія дронів: бійці ЗСУ отримають супердрони з технологією штучного інтелекту

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів