У шапці ходив навіть у хаті: як ексдепутат вилікувався від нестерпного головного болю

16:39 17 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Коли три місяці стаціонарного лікування у відділенні неврології Львівського медінституту не дали полегшення, Євген Ширій, за порадою колеги, майстра спорту з гірських лиж, звернувся до бджоловжалювання.

Про це ексдепутат Львівської міської ради першого скликання Євген Ширій розповів Dailylviv.com.

- У 1986 році я мешкав на вулиці Варшавській у Львові. Любив узимку на лижах кросувати в Брюховичі. Одного суботнього дня я став лижі і попрямував за звичним маршрутом. Коли їхав туди, погода була чудесна - сонечко. Я - в спортивному костюмі, шапочка на голові. За плечима - лише 40 років мав тоді. Але коли повертався назад, почався вітер. Я - за шапочку - а її немає, загубив. Десь вона вилетіла в дорозі. І впродовж тих восьми кілометрів моєї траси мені так надуло в голову, - згадує Євген Ширій.

За його словами, за два-три дні почалися сильні головні болі. Промучився місяць-півтора, а потім ліг у лікарню. Друзі забезпечили найліпші на той час умови лікування в медінституті.

-  Колега працював начальником КРУ облздороввідділу, і він мені допомагав. Не так просто тоді було потрапити туди на лікування. Поклали мене в медінститут.  Спочатку обстеження, потім - лікування. В діагнозі написали “головні болі невизначеної етіології”. Три місяці пролежав у стаціонарі. а мені легше не стає. Хоча кололи і кололи хімією. Навіть третю групу інвалідності давали, - розповідає Євген Ширій. 

Одного разу до нього в лікарню навідався колега, викладач інституту фізкультури, майстер спорту з гірськолижного спорту Олександр Кулаков.

- Коли був студентом, їздив з ним в Уренгой, Сургут на заробітки. І він там голову сильно застудив. У нього так страшно обличчя перекосило. Де тільки не лікувався. Так нічого  й не допомогло. А коли приїхав мене навідувати, я його не впізнав - все в нього нормально з обличчям. Олександр каже: “Бери манелі і втікай звідси, бо заколять хімією”. Посадив мене в машину і привіз у залізничну лікарню, -  згадує Євген Ширій.

Тоді якраз розпочинався кооперативний рух, ініціативні люди створювали і розвивали нові цікаві проєкти, розповідає Євген Ширій. 

І в 1981 році, за ініціативи головного лікаря Центральної транспортної клінічної лікарні у Львові Едуарда Гофмана, було започатковано у цьому лікувальному закладі перше в світовій практиці відділення апіфітотерапії. Офіційною підставою для появи такого відділення була "Інструкція щодо застосування апітерапії шляхом бджоловжалення" Міністерства охорони здоров'я колишнього СРСР, затверджена ще в 1959 році. Очолив це відділення у ЦТКЛ лікар Іван Пилипчук.

- Коли ми під’їздили до лікарні, бачу стоїть машина з номерами “дві сімки”. Це була автівка обкому партії. Бачу, з кабінету виходить другий секретар обкому партії, а за ним лікар-апітерапевт Іван Йосипович Пилипчук, - розповідає Євген Ширій.

На дворі буяла весна, було тепло, як влітку, згадує Євген Ширій, а я заходжу у кабінет до лікаря в теплій шапці, яку не знімав навіть у приміщенні.

- Бо в теплі було легше, - пояснює Євген Ширій.

Пройшов він два курси лікування у цьому відділенні. Але вже під час першого курсу нестерпні, майже цілодобові, болі відступили.

- Коли мене дві бджоли вжалили в голову, то навіть температура піднялася до 37,5 грасуса. Бджоли лікар ставив за висхідною: 2, 4, 6 і так далі. На голову ставили максимально до 10 бджіл. А потім - навпаки. Коли кількість бджоловжалювань пішла на спад, уперше стало легше. Вже не так боліло. Потім пройшов ще один курс лікування і - забув про хворобу до сьогоднішнього дня. Пішов мені 75-й рік, а я себе нівроку добре почуваю, - каже Євген Ширій.

Насамкінець Євген Ширій зізнався, що в наступні роки ще кілька разів проходив курси лікування бджолами. Не боліло нічого, але робив це профілактично для зміцнення організму. І на нервову систему, за його словами, бджоловжалювання добре впливає.

- Досі ще працюю, маю юридичні справи, нерідко нервуюся. Якщо так, що вже спати не можу, йду, як кажуть, на бджоли і після курсу бджоловжалювання почуваю себе ліпше.

Довідка

Євген Ширій, 1947 року народження, зі сім’ї репресованих, депутат Львівської міської ради першого  демократичного скликання (1990-1994 рр.) один з організаторів Народного Руху України, юрист. 

Світлини різних емоцій Євгена Ширія під час розповіді про лікування бджоловжалюванням:

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів