Санепідеміологи виявили на Львівщині 77 випадків «свинячого» грипу

15:05 29 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: myinforms.com

Вірусологічною лабораторією ДУ «ЛОЛЦ ДСЕСУ» за період з 4 до 27 січня проведено дослідження 233 проб біологічного матеріалу та секційного матеріалу від осіб з підозрою на грип, в 77 випадках виявлено РНК та антигени вірусу грипу А (Н1) та в одному випадку РНК вірусу грипу В.

«Упродовж грудня та січня 2016 року в Україні відмічається значний ріст захворюваності на грип, як свідчать результати вірусологічний досліджень, цей ріст спричинений циркуляцією вірусу грипу А H1N1/Каліфорнія/04/2009», – повідомили сьогодні, 29 січня, у Львівському обласному управлінні Державної санітрано-епідеміологічної слцжби України, де також розповіли подробиці:

«Хоча епідемічний поріг у Львівській області і не перевищений, кількість хворих з важкими формами грипу та ускладненнями висока. Вірусологічною лабораторією ДУ «ЛОЛЦ ДСЕСУ» за період з 4 до 27 січня 2016 року проведено дослідження 233 проб біологічного матеріалу та секційного матеріалу від осіб з підозрою на грип, в 77 випадках виявлено РНК та антигени вірусу грипу А (Н1) та в одному випадку РНК вірусу грипу В.

У відповідності до вимог наказу МОЗ України від 4 грудня 2009 року №922 та інших нормативних документів, дослідженню у вірусологічних лабораторіях системи Державної санітарно-епідеміологічної служби України в період сезонного росту захворюваності на грип та ГРВІ, за кошти Державного бюджету, підлягає секційний матеріал від померлих з підозрою на  грип та ГРВІ, мазки, аспірат та інший біологічний матеріал від хворих з важкими формами грипу та ГРВІ, які знаходяться у відділеннях інтенсивної терапії, біоматеріал від дітей до п’яти років з ТГРІ, а також біоматеріал від хворих з ТГРВІ із супутніми патологіями, вагітних. З огляду на те, що при проведенні діагностики, диференційної діагностики, виборі тактики лікування пацієнтів, які не відносяться до вищезазначеної групи, може виникнути потреба в проведенні досліджень на грип та ГРВІ, ДУ «ЛОЛЦ ДСЕСУ» проводить такі дослідження на платній основі.

Найбільш сучасним та найточнішим методом вірусних інфекцій, зокрема і грипу, є  метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Це метод геномолекулярного дослідження клінічного матеріалу чи секційного матеріалу, який полягає у виявленні у дослідних взірцях певних генетичних послідовностей вірусів та їх ампліфікація (збільшення кількості певних фрагментів ДНК) до сотень мільйонів копій, які ідентифікуються методом електрофорезу у ПААГ чи гібридизаційно-імуноферментним аналізом.

На сьогоднішній день ми проводимо дослідження методом ПЛР з метою виявлення РНК вірусів грипу А та В, парагрипів 1-4 типів, респіраторно-синцитіального вірусу, метапневмовірусу, короновірусів, ідентифікації збудників грипу А, а саме: H1N1 сезонний та H3N2, а також дослідження з метою виявлення ДНК аденовірусів, бокавірусів. Поступлення тест-систем на визначення пандемічного (свинячого), H1N1/Каліфорнія/04/2009) очікується з 5 лютого 2016 року.

Для забору матеріалу від хворих на І поверсі головного корпусу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Державної санітарно-епідеміологічної служби України» на вулиці Круп’ярській, 27 функціонує кабінет забору матеріалу, час роботи з 9.00 до 16.00. Мазки беруться натщесерце або не раніше, ніж через дві-чотири години після прийому їжі. Для складання угоди слід звернутися  у відділ організації біологічних досліджень, який розташований на І поверсі головного корпусу.

Вірусологічна лабораторія ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проводить дослідження клінічного  матеріалу методом ПЛР. У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2006 року № 662 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2002 року № 1544 і від 27 серпня 2003 р. № 1351» вартість дослідження методом ПЛР – 128,15 грн. за одне дослідження (без ПДВ). Результати вірусологічних досліджень можуть бути направлені на електронну адресу замовників. За інформацією щодо порядку укладання угод, звертатися за телефоном: 276-60-71, щодо обстеження, звертатися за телефоном 276-85-97».

Про це повідомили сьогодні, 29 січня, на сайті Львівського обласного управлінні Державної санітрано-епідеміологічної слцжби України. Натомість на сторінці «Свинячий грип» у Вікіпедії інформують: «Свинячий грип (лат. grippus suum) – умовна назва захворювання, що виникає внаслідок зараження одним з численних вірусів свинячогогрипу. Вірус свинячого грипу (ВСГ) – будь-який зі штамів грипу сімейства вірусів, що ендемічним захворюванням у свиней. Назва стала поширеною в ЗМІ після винаходу декількох вірусів «свинячого» грипу, що можуть призвести до захворення людей. Станом на 2009 рік, відомі такі штами ВСГ: грип і підтипи грипу A відомі, як H1N1, H1N2, H3N1, H3N2, та H2N3».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів