Пів сотні медзакладів Львівщини зобов'язані надавати безоплатну паліативну допомогу (список)

12:38 7 жовтня 2021 р.

Фото до новини

9 жовтня відзначається Всесвітній день хоспісів і паліативної допомоги. Паліатив — це медична і психологічна допомога для людей, які живуть з важкими та невиліковними хворобами.

З 1 квітня 2020 року паліативна допомога увійшла до Програми медичних гарантій. Тож збільшилася кількість закладів, які надають паліативну допомогу: якщо у 2020 році 41 медзаклад Львівської області уклав угоду з НСЗУ, то в 2021-му їх уже 51 (повний список) Про це повідомляє Dailylviv.com за інформацією Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ.

“Серед тих, хто уклав угоду з НСЗУ, є заклади обласного рівня: Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр, Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня. А також багатопрофільні заклади: 3-тя і 5-та клінічні лікарні Львова. 

Крім того, угоди з НСЗУ підписали медичні заклади невеликих міст області: Лопатинська районна лікарня, Журавнівська міська лікарня, Турківська центральна міська лікарня та інші. Усі вони з 1 квітня 2021 року, відколи діє нова Програма медичних гарантій, отримали від НСЗУ 116,6 млн грн за надання пацієнтам паліативних послуг”, – зазначила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яна Возниця.

Доступність паліативної допомоги в регіонах великою мірою залежить від місцевої влади, яка відповідає за організацію надання медичної допомоги в громадах. Адже органи місцевого самоврядування є власниками медичних закладів. Саме місцева влада може ініціювати створення паліативних відділень або бригад у медзакладах, приймати місцеві програми надання паліативної допомоги і таким чином поліпшувати доступ до такої допомоги.

Національна служба здоров’я України оплачує надання як паліативної допомоги у стаціонарі, так і мобільної паліативної допомоги. 

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне електронне скерування. Його видає лікар, з яким пацієнт уклав декларацію чи лікуючий лікар.

Безоплатні послуги для пацієнтів у паліативних стаціонарах. 

Лікування больового синдрому.

Розміщення в одно- або двомісних палатах, цілодобовий нагляд.

Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження.

Інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД, рентгенологія та інші за потреби.

Знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.

Киснева терапія та респіраторна підтримка.

Харчування, зокрема лікувальне.

Колісні крісла, ходунки, палиці, милиці.

Фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні. Такі заклади повинні мати цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів.

Мобільна паліативна бригада повинна контактувати з пацієнтом не менше, ніж один раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.

Перелік усіх лікарень, які надають паліативну допомогу, можна побачити на дашборді НСЗУ: https://bit.ly/3j2fmSy. Треба відкрити карту укладених договорів, у фільтрі ліворуч обрати Львівську область та напрям “Паліативна медична допомога”.

На іншому дашборді (https://bit.ly/3A9Ulwc) можна побачити, скільки грошей НСЗУ виплатила кожному з цих закладів. Для цього оберіть рядок “Графічне відображення виплат”, а в ньому Львівську область та напрям паліативної допомоги. Вгорі дашборда буде кнопка “Надавач послуг”, вона покаже виплати закладам.

Яка практична користь дашбордів: на них можна перевірити, чи має заклад угоду з НСЗУ, а відповідно отримує від неї виплати. У таких закладах заборонено вимагати кошти за пацієнтів за послуги, за які вже сплатила НСЗУ, у разі, якщо пацієнт має скерування. 

Якщо ж у пацієнта все ж вимагали гроші за такі послуги, він може поскаржитися в НСЗУ, алгоритм описаний тут: https://bit.ly/3FjszBh. Або ж можна звернутися на гарячу лінію за безоплатним номером 16-77.

9 лабораторних аналізів, які пацієнтам мають робити безкоштовно, - НСЗУ

Хвороби шлунково-кишкового тракту: як отримати безоплатну медичну допомогу, - НСЗУ

Коли амбулаторна допомога є безоплатною для пацієнта, - НСЗУ

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів