За які медпослуги пацієнтові треба офіційно платити у комунальних лікарнях, наприклад Львівщини, - роз'яснення НСЗУ

12:16 10 грудня 2020 р.

Фото до новини

Усі майже 2500 комунальних лікарень, які працюють за угодою з Національною службою здоров’я, мають надавати пацієнтові безоплатну медичну допомогу в межах Програми медичних гарантій. Але є низка послуг, які не входять у Програму медичних гарантій. Їх державні медичні заклади можуть надавати платно.

Такі роз'яснення подала сьогодні НСЗУ, пише DailyLviv. Платно - це означає згідно з переліком і тарифами, визначеними власником лікарні або уповноваженим органом. Оплата здійснюється лише у вигляді офіційних платежів. 

Це такі послуги, як наприклад:

- лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненням громадян, що надаються без скерування лікаря, зокрема із застосуванням телемедицини;

- корекція зору за допомогою окулярів та контактних лінз;

- протезування, в тому числі зубне, слухове та очне;

- медичні огляди, а саме: 1) для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та при виїзді на лікування за наявності відповідних медичних документів); 2) профілактичні медогляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів. Крім випадків, коли медичні огляди проводяться за скеруваннями органів державної служби зайнятості; 3) медогляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами; 4) періодичні профілактичні медичні огляди;

- оздоровчий масаж, гімнастика, бальнеологічні процедури з метою профілактики захворювань та зміцнення здоров'я дорослого населення;

- лікування безпліддя, включаючи хірургічні методи, штучне запліднення та імплантацію ембріона;

- перебування у стаціонарі батьків у зв'язку з доглядом за дітьми віком понад 6 років, якщо це не зумовлено станом хворої дитини.

Увесь перелік цих платних послуг, визначений у постанові Кабінету Міністрів №1138 відвід 17 вересня 1996 р. «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах» , можна переглянути за посиланням https://bit.ly/37P9MOB.

Але всі послуги, які входять до Програми медичних гарантій, надаються безплатно. Для цього потрібне електронне скерування або від лікаря первинної ланки – педіатра, терапевта чи сімейника, з яким підписана декларація, або від лікуючого лікаря.

НСЗУ нагадує, що уклала договори з 3123 закладами охорони здоров’я про надання первинної, спеціалізованої медичної допомоги, а також допомоги пацієнтам з COVID-19 або підозрою на нього. 2491 з них - комунальні. Загальна сума контрактів НСЗУ з комунальними закладами охорони здоров’я складає понад 88 млрд грн.

Найповнішу інформацію про платні медичні послуги у Львові надає клінічна лікарня швидкої допомоги. Їх тут аж 126. Про платні медпослуги також повідомляє на своєму сайті комунальне некомерційне підприємство "Міська дитяча клінічна лікарня м.Львова" (неконкретно) і комунальне некомерційне підприємство "5-а міська клінічна лікарня м.Львова" (конкретно). А ось на офіційному сайті КНП "3-я міська клінічна лікарня Львова" немає згадок про платні послуги, зате є звіт про благодійні внески. Немає інформації про платні послуги і на сайтах КНП "Перша міська лікарня ім.Князя Лева", КНП "8-ма клінічна лікарня м.Львова", КНП "10-та міська клінічна лікарня м.Львова".

Львівщина потрапила до областей з найгіршою епідситуацією

Усе зроблено без жодного розрізу: у Львові провели операцію з допомогою робота Da Vinci

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів