На Львівщині зареєстрували 49 випадків епідемічного паротиту

10:30 25 липня 2019 р.

Львівський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я

Львівський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я
Фото: varianty.lviv.ua

У першому півріччі 2019 року у Львівській області зареєстрували 49 випадків епідемічного паротиту.

Про це повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі міністерства охорони здоров’я, де також розповіли: «Найбільша захворюваність – у віковій групі 10-14 років – 27 випадків, що становить 61,4%. Кожен п’ятий з числа захворілих не щеплений проти даного захворювання».

«Захворюваність в основному носить спорадичний характер. Зростання Захворюваність реєструвалася в Дрогобицькому та Яворівському районах і в Дрогобичі, Бориславі, Стрию та Львові», – поінформували також у лабораторному центрі.

«Епідемічний паротит (народна назва – свинка, завушниця) – гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання, яке характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням слинних залоз, переважно привушних, а також нерідко ураженням інших залозистих органів і нервової системи. Збудник – вірус паротиту, потрапляючи до організму, завжди затримується в слинних залозах (навіть якщо не викликає їхнього запалення) і з дрібними крапельками слини потрапляє в повітря. А потрапляючи через слизові оболонки рота і верхніх дихальних шляхів у кров, вірус здатний довго циркулювати в її руслі і викликати запалення інших залозистих органів – найчастіше підшлункової залози (панкреатит) і яєчок у хлопчиків (орхіт)», – розповіли також у лабораторному центрі.

«Джерелом інфекції є людина, хвора на маніфесту, стерту і безсимптомну форму хвороби. Заразний період настає в останні дні інкубаційного періоду і триває близько 10 днів. Найзаразнішою людина є в перші три-п’ять днів від початку хвороби. Можна заразитися і від вірусоносіїв (на жаль, таких людей чимало, але ніхто, у тому числі й вони самі, не підозрюють, що створюють небезпеку)», – повідомили також у лабораторному центрі.

«Не виключена й передача інфекції через предмети, якими користується хворий. Щоб заразитися, необхідний тісний контакт здорової людини з хворою. Збудник хвороби виділяється зі слиною під час розмови, кашлю і чхання. Вірус нестійкий у навколишньому середовищі, але допускається можливість зараження через предмети побуту, іграшки», – поінформували також у лабораторному центрі.

«Сприйнятливість дітей та взагалі людей до паротитної інфекції висока. Частіше хворіють діти, особ¬ливо в дитячих колективах. Відомо також, що в хлопчиків ця недуга спостерігається в півтора рази частіше, ніж у дівчаток. Найуразливішим є вік від п’яти до 15 років. Діти до року хворіють дуже рідко, їх захищає вроджений імунітет, отриманий від матері, якщо вона свого часу хворіла на паротит. В осіб, які пере-хворіли на епідемічний паротит будь-якої форми, включаючи субклінічну, розви-вається стійкий тривалий імунітет», – розповіли також у лабораторному центрі.

«При епідемічному паротиті спершу підвищується температура, з`являються нездужання, головний біль, біль у ділянці вуха, що підсилюється під час жування, розмови, згодом приєднується сухість у роті. У 60% випадків уражуються обидві привушні слинні залози», – повідомили також у лабораторному центрі.

«Знайшовши біля вух припухлість, яка ущільнилася, не беріться самі ставити діагноз. Неодмінно викличте лікаря, адже такий симптом буває й у випадках запалення лімфатичних вузлів та інших захворювань, що вимагають зовсім іншого лікування», – поінформували також у лабораторному центрі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів