Лише дві ночі неспокійного сну можуть «постарити» людину на чотири роки

07:47 31 березня 2024 р.

Фото до новини

Нестача сну пов’язана з негативними наслідками для здоров’я, такими як погане психічне здоров’я, діабет 2 типу та серцеві захворювання.

Про це повідомляє New York Post, пише DailyLviv.com.

Згідно з новими дослідженнями, поганий сон може змусити людину почуватися старше, ніж вона є насправді.

Дослідження, що складається з двох частин, опубліковане в середу в American Psychological Association, показало, що поганий сон може вплинути на самопочуття людей — вони почуваються старшими більше ніж на чотири роки, тоді як повноцінний відпочинок має протилежний ефект, змушуючи людей почуватися молодими.

Нестача сну пов’язана з негативними наслідками для здоров’я, такими як погане психічне здоров’я, діабет 2 типу та серцеві захворювання.

У першій частині дослідження дослідники опитали 429 людей віком від 18 до 70 років, запитуючи, на скільки років вони почувають і скільки днів з останніх 30, на їхню думку, вони погано сплять.

«Взаємозв’язок між суб’єктивним віком і календарним віком показав очікувану закономірність: у міру того, як календарний вік людей збільшувався, вони, після повноцінного сну, почувалися дедалі молодшими за свій фактичний вік», – пишуть автори дослідження.

Ті, хто повідомили, що спали достатньо щоночі попереднього місяця, також сказали, що почуваються приблизно на п’ять років молодшими за свій фактичний вік, тоді як кожен додатковий день поганого сну шокувально забирав майже три місяці суб’єктивного віку волонтерів.

У другій частині дослідження сну 186 учасників віком від 18 до 46 років запитали, на скільки років вони почувають після двох днів з дев’ятигодинним нічним сном, порівнянні з двома днями лише з чотиригодинним сном на ніч.

Обмеживши сон лише на два дні,  добровольці повідомили, що почуваються в середньому більш ніж на чотири роки старшими за свій календарний вік, тоді як вони почуваються майже на три місяці молодшими після гарного сну.

«Сон має великий вплив на те, на скільки років ви почуваєтеся, і це стосується не лише тривалого режиму сну», — сказав Балтер The Guardian. «Навіть якщо ви спите менше впродовж двох ночей, це справді впливає на ваше самопочуття».

Команда дослідників також виявила, що сови часто відчували себе старшими за свій вік, попри те, що вони достатньо відпочивали, але на ранніх пташок сильніше впливав брак сну.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів