Львівщина - третя область за кількістю хворих на туберкульоз у серпні

14:27 21 вересня 2021 р.

Фото до новини

Понад півтори тисячі хворих на туберкульоз виявлено у серпні 2021 року в Україні. Найбільше – на Одещині, найменше – в Луганській області.

Наразі Україна входить до десяти країн світу з найбільшою кількістю випадків захворювань на туберкульоз серед населення. Або - ще сумніше - сьогодні Україна є другою країною в Європі за найбільшою кількістю випадків захворювань на туберкульоз серед населення. За даними Центру медичної статистики МОЗ України, в Україні за 2020 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз, включно з його рецидивами, становила 17,593 тис. або 42,2 на 100 тис. населення.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, пише Dailylviv.com.

За серпень поточного року в країні виявлено 1512 хворих на туберкульоз, включно з рецидивами. Найбільше хворих зареєстровано в Одеській (233) , Дніпропетровській (175) та Львівській (97) областях. Найменше - у Луганській (13), Чернівецькій (17) та Тернопільській (20) областях.

** Враховані дані з підконтрольних Уряду України територій.

У Львівській області за серпень виявлено 97 таких хворих.

Зважаючи на актуальність проблеми, медичні послуги з діагностики та лікування туберкульозу увійшли до Програми медичних гарантій.

Допомогу дорослим та дітям, які мають діагноз “туберкульоз”, наразі надають 47 спеціалізованих медичних закладів в країні. 

У межах Програми медичних гарантій, пацієнт з туберкульозом отримує безоплатно:

  • лабораторно-інструментальні дослідження;

  • лікування в амбулаторних  умовах та умовах стаціонару;

  • ліки з Національного переліку та ліки, які закуповуються централізовано за бюджетні кошти.

З 2021р. у Програмі медичних гарантій з’явився пакет «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». Відтепер пацієнти мають змогу лікуватися під наглядом свого лікаря в більш комфортних умовах.  Лікар  контролюватиме вживання пацієнтом ліків та результативність лікування.

Для пацієнтів з’явилася можливість отримувати медичну допомогу за місцем проживання, не витрачаючи при цьому часу і грошей на доїзд в обласний центр. 

До пакету входить контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка хворих. Надавачі послуг, в межах пакету, зобов'язані здійснювати:

  • динамічне спостереження за станом пацієнта;

  • організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі;

  • визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій;

  • організація забезпечення та зберігання протитуберкульозних препаратів. 

У Львівській області таких медичних закладів, які уклали з НСЗУ угоду на надання допомоги пацієнтам з туберкульозом, – 29.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів