Вакцина від туберкульозу може врятувати від COVID-19

15:59 30 березня 2020 р.

Фото до новини

Вчені виявили, що БЦЖ - вакцина від туберкульозу - може допомогти імунній системі боротися з коронавірусом, зараз у Нідерландах та Австралії намагаються підтвердити цей факт.

Людство активно шукає лікування від коронавірусу. І ці пошуки привели до вакцини від туберкульозу БЦЖ - досить популярної в пострадянських країнах, але фактично непоширеної на Заході.

Вчені припускають, що вакцина БЦЖ може боротися з новим коронавірусом через її здатність широко стимулювати імунну систему. Вакцини допомагають організму боротися з вірусами і хворобами, зміцнюючи імунітет людини, але не виліковуючи хвороби.

Корреспондент.net зібрав інформацію про досліди над БЦЖ.

Випробування в Австралії та Нідерландах

В Австралії близько 4 тисячі медиків візьмуть участь у тестуванні вакцини проти туберкульозу як одного з методів протидії коронавірусній інфекції.

Випробування розпочнуться наступного тижня, а результати очікуються приблизно через шість місяців. Половина учасників отримає вакцину БЦЖ, яка має мало побічних ефектів, тоді як інша половина отримає плацебо, і обидві групи дозволять відстежувати стан свого здоров'я за допомогою додатка, встановленого на їхніх смартфонах.

Команда в Нідерландах починає перше практичне випробування цього тижня. Вони набирають тисячі медичних працівників у восьми нідерландських лікарнях, які теж отримають або вакцину БЦЖ, або плацебо.

Що за вакцина

Вакцину БЦЖ зазвичай роблять дітям на першому році життя в більшості країн світу, вона безпечна і дешева, але далека від досконалості: запобігає в середньому близько 60% випадків туберкульозу у дітей, з великою різницею серед окремих країн.

Міхай Нетеа, фахівець з інфекційних захворювань у Медичному центрі Університету Радбуда, виявив, що вакцина може працювати трохи інакше, ніж здавалося раніше. Його команда показала, що вакцинація БЦЖ захищає від експериментальної інфекції ослабленою формою вірусу жовтої лихоманки, яка використовується як вакцина.

Разом з Евангелосом Джамареллосом з Афінського університету компанія Нетеа провела дослідження в Греції, щоб з'ясувати, чи може БЦЖ підвищити стійкість до інфекцій у літніх людей загалом. Тепер він планує почати аналогічне дослідження найближчим часом у Нідерландах. Дослідження було розроблене до появи нового коронавірусу, але пандемія може більш чітко виявити широкі ефекти БЦЖ, каже Нетеа.

Постсовок врятований?

Експерти також зазначають, що в країнах, де була масова вакцинація БЦЖ - протитуберкульозною вакциною, захворюваність на коронавірус дуже мала. США та Європейські країни від цієї вакцинації відмовилися. А в СРСР її проводили. Це одна з версій, чому на пострадянському просторі хворих на COVID-19 менше, ніж в інших європейських країнах або в США. Однак, це поки що тільки версія, нічим не підтверджена.

Відомий український лікар Євген Комаровський також заявив, що Україну досі не охопило масове зростання важких форм захворювання на COVID-19 у зв'язку з тим, що в країні переважну більшість людей прищеплюють вакциною БЦЖ.

 "Усі намагаються знайти відповідь на питання: чому у нас так добре? Ну реально, якщо ми порівняємо з Італією або Іспанією - у нас повального мору немає. Хоча купа народу приїжджає з Італії... І в Росії немає повального мору. І в Білорусі немає... Цього ж не сховаєш... Є така версія, що вакцинація БЦЖ певним чином стимулює імунний захист легенів і зменшує ймовірність важких форм коронавірусної інфекції", - описав він ситуацію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів